Utcára vonulnak a lengyel szakszervezetek

A lengyel szakszervezetek (az OPZZ, az NSZZ, a “Solidarność” és az FZZ) a szeptember 11-el kezdődően országos demonstrációt hirdettek, mely három napig tart. Általános elégedetlenségüket fejezik ki a lengyel munkavállalók tarthatatlan helyzetével kapcsolatban. Az életszínvonal csökkenése, a munkanélküliség növekedése, iskolák bezárása, a nyugdíjrendszer feltételeinek romlása, és a Munka Törvénykönyve negatív változtatásai ellen protestálnak.

Utcára vonulnak a lengyel szakszervezetek

A szakszervezetek követelik:

  • a valós és hatékony szociális párbeszéd létrejöttét,
  • a szakszervezetek ellehetetlenítését célzó intézkedések visszavonását a Munka Törvénykönyvében,
  • a foglalkoztatás stabilzálására irányuló javaslatok megtételét,
  • polgári szerződések és határozott idejű szerződések csökkentését,
  • törvényi javaslatokat arra nézve, hogy a minimálbér elérje az átlagos kereset 50%-os mértékét,
  • a szociális juttatásokhoz és a családi ellátáshoz való szélesebb hozzáférési lehetőséget,
  • javaslatokat az idősek életkörülményeinek növelésére, különös tekintettel a létminimum szintjén élőkére.

Az első napon számos minisztérium előtt tüntetnek, ezzel párhuzamosan Varsóban, a parlament előtt elfoglalják a teret, közös szakszervezeti sátrak felállításával, melyek a nap 24 órájában aktívak lesznek. Szeptemer 12-én és 13-án szakértők bevonásával kerekasztal-beszéletéseket szerveznek ezekben a sátrakban ipari, egészségügyi és oktatáspolitikai kérdésekben. Külön sátrat állítanak fel az ifjúsági képviselőknek.

Szeptember 14-én Varsó utcáin hatalmas megmozdulást terveznek. A szakszervezetek mellett más társadalmi szervezetek is részt vesznek az akcióban.

A LIGA Szakszervezetek szolidaritását fejezte ki a lengyel szakszervezetekkel, kiemelve, hogy hatékony szociális párbeszéd nélkül nem jöhet létre társadalmi fejlődés.