Sztrájk az Operában

Szeptember 21-én 19 órától éjfélig tartó sztrájkot hirdetett az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ), a munkabeszüntetés miatt Verdi Falstaff című operájának bemutató előadása elmaradhat. Természetesen, a szakszervezet addig is folytatni kívánja a tárgyalásokat, a munkabeszüntetésre akkor kerül sor, ha szeptember 21-ig nem jön létre a tagság elvárásait kielégítő megállapodás.

Sztrájk az Operában

A Magyar Állami Operaháznál 2011. június 30. óta nincs kollektív szerződés, a megkötésére irányuló tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre.

Az ODFSZ tavaly októberben kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, valamint idén június elsején már sztrájkot is tartott, ennek ellenére a munkáltató továbbra sem hajlandó megkötni a két éve lejárt kollektív szerződést.

A kollektív szerződés hiánya nagyon hátrányosan hat a társulati tagok szociális és gazdasági érdekeire, mivel jelenleg nincs jogi biztosíték arra, hogy az előző évad munkabérei és egyéb anyagi juttatásai - akár csak rövidtávon is - megőrizzék reálértéküket. Ez az idei őszi évadban már meg is mutatkozott.

A jövedelem stabilizálása mellett az ODFSZ foglalkoztatási garanciákat is követel a társulat tagjai számára. A szakszervezet jelezte: amennyiben a szeptember 21-i munkabeszüntetés nem éri el a célját, úgy a sztrájkfelhívásban megfogalmazott követeléseik érdekében készek újabb sztrájk meghirdetésére.

A szakszervezet úgy tudja, hogy az Erkel Színház felújítására, megnyitására és színvonalas üzemeltetésére a kulturális tárca 2,4 milliárd forint költségvetési többletet ígért az Operaháznak. Az Operaház vezetése ennek tudatában tervezte meg az idei évet. A várt pénz helyett azonban ennek töredéke, 1,1 milliárd forint érkezett az Operaház számlájára. Ez a nem elhanyagolható körülmény is hozzájárult a kialakult helyzethez.

opera sztrájk


Letölthető dokumentumok:

Sztrjkfelhvs.pdf