A LIGA teljes kapacitásával a Hosz követelései mögött áll

A Honvédszakszervezet (Hosz) Badacsonylábdiban tartott továbbképzésének fókuszában a 2014. évi illetményemeléséért zajló küzdelem, a tagszervezés és az őszi küldöttgyűlésre történő felkészülés állt.

A LIGA teljes kapacitásával a Hosz követelései mögött áll

A szeptember 23-24-én megtartott érdekképviseleti fórumon - mintegy hatvan katona előtt - a LIGA Szakszervezetek elnöke, Gaskó István és vezető jogtanácsosa, dr. Mészáros Melinda is felszólalt.

A Honvédszakszervezet vezető tisztségviselői, közöttük is Czövek János Hosz elnök aktuális tájékoztatója után kapott szót Gaskó István. A LIGA elnöke őszinte hangvételű hozzászólásában ismét támogatást ajánlott a katonák reprezentatív szakszervezetének.

- Azt gondolom, hogy a Hosz Ligához történő csatlakozása óta eltelt egy éves időszak értékes volt. A hazai társadalmi viszonyok között elérhető eredményeket a LIGA ,,betakarította”. A 2013-as esztendő a bérek tekintetében sajnos nagyon silány volt. Noha a honvédelmi miniszter megígérte, hogy nálatok is lesz illetményemelés, a kormány ezt nem tudja megvalósítani, mert nem gondoskodik kellőképpen a közszférában dolgozó, államhoz mindenkor hű munkavállalóiról, így a hivatásos és szerződéses katonáiról sem.

A LIGA konföderáció elnöke beszámolt arról is, hogy a LIGA Hon- és Rendvédelmi Szövetsége szeptember 16-án ülést tartott. Ez volt a szükséges előzménye a szeptember 27-i LIGA Tanács ülés utáni sajtótájékoztatónak. Pénteken ugyanis a LIGA közzé teszi a következő, immár erőteljes nyomást gyakorló szakszervezeti lépéseket.

- Már most elmondhatom, hogy a LIGA teljes kapacitásával a Hosz követelései mögött áll.

Noha tudjuk, hogy a miniszterelnök szerint a fegyveres és rendvédelmi szerveknél nem a szakszervezeteknek, hanem a karoknak, kamaráknak van létjogosultsága, ismerve a katonák problémáit, most újra azon dolgozunk, hogy még a választások előtt ismét a kormány asztalára tegyük illetményemelésre vonatkozó javaslatainkat.

Ezt követően a LIGA erősödéséről, jövőjéről is beszélt Gaskó István.

- A LIGA Szakszervezetek az elmúlt hónapokban tovább erősödött, jelentős fejlődés ment végbe nálunk. A szolgáltatási kapacitásaink folyamatosan fejlődnek, s az új ,,zöld mezős” szakszervezeti módszereinkkel szeretnénk újabb százezer tagot beszervezni, s ezzel megkétszerezni jelenlegi taglétszámunkat. Az összefogásnak, a pártoktól független szakszervezet-politikának tehát nincsenek határai, kapacitásnövelő, kétéves projektünk végén, 2015 decemberében - bízom benne, hogy - már mintegy kettőszázötvenezer tagja lesz a LIGA konföderációnak. Tíz elemből álló szolgáltatás-csomagot dolgozunk ki és kínálunk fel tagjainknak. Azt is demonstrálni fogjuk, hogy a tagdíj mennyi alkalommal áramolhat vissza a tagok zsebébe. Azt szeretném, ha tovább erősödne a LIGA-identitás, és ennek érdekében a Hosz tagjainak is lesz módja mit tenni.

Ezután Czövek János emlékeztetett arra, hogy a LIGA által korábban szervezett akciókban a Hosz mindig teljes mellszélességgel, nagyon aktívan vett részt és ez nem lesz, nem lehet másképp ezután sem.

Ezt követően dr. Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek vezető jogtanácsosa a szakszervezeti konföderáció által biztosított ingyenes jogpont+ szolgáltatásokról, majd az online jogsegélyszolgálatról tájékoztatta a katonák szakszervezeti tisztségviselőit. A fórum végén a LIGA elnöke és vezető jogtanácsosa kérdésekre válaszolt, majd kötetlen megveszéléseket folytattak a Hosz tisztségviselőivel.

Szita Róbert

Honvédszakszervezet HOSZ