Bizonytalan Dunaferr-vásárlás?

A Dunaferr vezetésével és a vasmű szakszervezeteivel egyeztetett Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Az érdekvédelmi képviseleteknek arról beszélt, hogy a kormány továbbra is fenntartja vételi szándékát, de a korábbiaknál jóval kevesebb esélyt lát erre.

Bizonytalan Dunaferr-vásárlás?

Zajlanak az egyeztetések a Dunaferr jövőjéről, így például a csoportos létszámleépítésről és az állam vételi ajánlatáról. A múlt heti, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Evgeny Potapov, az ISD Korporáció képviselője közti egyeztetés után szerdán Czomba Sándor látogatott Dunaújvárosba és tájékoztatta a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselőit. A Vasas Szakszervezeti Szövetség beszámolója szerint a múlt heti magasabb szintű egyeztetésen a Dunaferr működése és ezen belül is a létszámhelyzet került szóba.

A tárgyaló felek múlt héten megállapodtak abban, a kormány képviselője két hét múlva tájékoztatja a szakszervezeteket arról, hogy milyen lehetőséget talált a kormány a Dunaferr működésének segítésére. Czomba Sándor arról tájékoztatta az érdekvédelmi szervezetek vezetőit, hogy a két hét múlva esedékes megbeszélésen a bejelentett létszámcsökkentéssel kapcsolatos konkrét fejlemények is várhatóak.

Addig a két fél a (leépítéssel kapcsolatos) nevesített lista kiadásával kapcsolatos felfüggesztésről szóló megállapodását fenntartja, de a munkáltató az ezzel kapcsolatos előkészítő tevékenységet tovább folytathatja.

Czomba Sándor megismételte az NGM múlt heti közleményét, miszerint a kormány még mindig fenntartja vételi szándékát. Egyúttal azonban már árnyalta is a képet, hozzátette ugyanis, hogy: "de a jelenlegi helyzetben jóval kevesebb esélyt lát ennek megvalósulására, mint a szándéknyilatkozat bejelentésekor". Az államtitkár úgy vélekedett, hogy szerencsésebb lenne, ha a munkáltató és az érdekképviseleti szervezetek között a megbeszélések a kialakult kritikus helyzetre való tekintettel intenzívebbé válnának.

Czomba Sándor mostani nyilatkozata arra utal, hogy a kormány is kezdi belátni: az orosz tulajdonos nem akar megválni dunaújvárosi érdekeltségétől. Ezt legutóbb a Dunaferr vezérigazgatója, Evgeny Tankhilevich is határozottan megüzente. Mindezek alapján egyre valószínűtlenebbnek tűnik a cég "államosítása", a kormány a leépítés minimalizálására törekedve más megoldáshoz folyamodhat.

Mint ismeretes, az ISD Dunaferr Zrt. augusztusban jelentette be, hogy megkezdi az 1500 fő elbocsátásával járó leépítési folyamatot. Egy héttel később Varga Mihály jelentette be, hogy vételi ajánlatot tesznek a cégre.

Dunaferr