Kedvező lehet a családi adókedvezmény kiterjesztése

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke elmondta: alapvetően pozitív intézkedésnek tartja azt, hogy a járulékokból is le lehet vonni az adókedvezményeket, hiszen ezzel az alacsony keresetű munkavállalók és családok ''''kasszájában'''' több marad. A cafeteria-rendszer elemei nem romlanak, de nem is javulnak - tette hozzá.

Kedvező lehet a családi adókedvezmény kiterjesztése

A LIGA elnöke szerint ugyanakkor elmaradt az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak működési feltételeinek javítása, "2010-óta a kormány nem tett semmit ebben az ügyben".

Kiemelte azt is: az élelmiszeráfa csökkentésének elmaradása a jelenlegi helyzet fenntartását és az élelmiszerárak növekedését eredményezheti.

Megjegyezte, hogy a LIGA mindig a progresszív, többkulcsos adórendszer mellett érvelt, és sajnálják, hogy a személyi jövedelemadó rendszer egykulcsos marad. Közlése szerint az adómódosításokról hivatalosan nem, csak a sajtóból értesültek.

A családi adókedvezmény kiterjesztését a járulékokra kedvezőnek tartja Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke is, mert így az alacsonyabb jövedelműek is élhetnek a lehetőséggel. Pataky Péter úgy látja, hogy a jövő évi bértárgyalásokat befolyásoló külső körülmények alapvetően nem változtak, összességében az erre az évre már kialakult viszonyokkal kell számolni. Hozzátette, hogy a családi adó- és járulékkedvezményt ezeken a tárgyalásokon nem veszik figyelembe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek délután nyújtotta be a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát, amely szerint 2014-től kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az első lakáshoz jutást és megtartanák a bankadót.

adó