Magyar - belga szakszervezeti konföderációk képviselőinek találkozója

2013. október 17-18 között három belga szakszervezet szervezésében két napos szemináriumra került sor Brüsszelben, az ACV-CSC székházában. Az ÉSZT kivételével a magyar szakszervezeti konföderációk legalább egy-egy képviselője (elnöke, alelnöke, nemzetközi koordinátora és /vagy szakértője) vett részt a találkozón a magyar oldalról. A belga oldalon a FGTB/ABVV -től Thierry Aerts, a CGSLB részéről Nilufer Polat, az ACV-CSC-től pedig Joris Van de Voorde képviselték a szakszervezeti konföderációkat.

A belga szakszervezeti mozgalomban a három szakszervezeti konföderáció hosszú időre visszanyúló tradíciókkal rendelkezik, eltérő politikai-világnézeti kapcsolódással és tagsággal. A három konföderáció ennek ellenére együttműködik. A három szakszervezeti konföderáció a belgiumi munkavállalók közel felét szervezi (kb. 3, 2 millió dolgozó). A tényleges tagság ennél magasabb, mivel jelentős a nem dolgozók (a munkanélküli ellátások rendszere a szakszervezetekkel összekapcsolódva létezik) és a nyugdíjasok száma is a tagok között.   

Az októberi találkozó fő témája elsősorban az volt, hogy a társadalmi párbeszéd hogyan változott Kelet-Európában a válság hatására és arra milyen szakszervezeti válaszok születtek. Az alapvetően barátságos hangulatban zajló eseményen szóba kerültek a szociális párbeszéd nehézségei a válság időszakában, a szakszervezetek helyzete Magyarországon, a szakszervezetek válaszai a szervezeteiket érő esetleges támadásokra és hogy hogyan lehetne megerősíteni a szakszervezeteket hazánkban, illetve a jövő kihívásai is.

A két napos esemény „európai házigazdája” Grigor Gradev volt a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetségtől (ITUC). Egy-egy előadás keretéig megjelent Helena Cornejova és Dana Stechova a CMKOS-tól, ők a cseh kollektív szerződésekről és tárgyalásokról tartottak előadást. Patrick Ischert, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkár-helyettese az európai szakszervezeti szövetség felépítését és céljait ismertette. A Bizottság képviseletében az előadó egy, az egészségügyben a vérrel terjedő fertőzések megelőzése érdekében a kötelező zárt rendszerű vérvétel általánossá tételének példáján keresztül egy 10 perces rövidfilm segítségével a szektorális Európai Társadalmi Párbeszéd gyakorlati jelentőségét szemléltette. Nadine Thevenet - szintén az ITUC-tól - a Munkaügyi Kapcsolatok, 2012 kiadvány alapján ismertette a válság alatt a kelet-európai országok társadalmi párbeszédet érintő főbb témaköröket.

A hivatalos program része volt a magyar és a belga konföderációk képviselők részvételével zajló közös vacsora, amelyen lehetőség nyílt a hagyományosan jó belga-magyar kapcsolatok erősítésére.

A találkozó egyes anyagai - angolul - elérhetőek az alábbi linkeken:

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség 2013. áprilisi „Frontline” riportja:

 http://www.ituc-csi.org/ituc-frontline-report-2013

Az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) a válság kapcsán a nemzeti munkajogi reformokat feltérképező anyaga:

http://www.etui.org/Publications2/Working-Papers/The-crisis-and-national-labour-law-reforms-a-mapping-exercise  

Általános és részletekbe menő információk az európai országok munkaügyi kapcsolatairól:

http://www.worker-participation.eu/index.php/National-Industrial-Relations

Rövidfilm a szektorális Európai Társadalmi Pérbeszéd gyakorlati jelentőségéről:

 

Kelemen Melinda

2013.november 10.