A katonák béremeléséért emelt szót a Honvédszakszervezet

A hivatásos és szerződéses állomány számára kért év végi kifizetés, továbbá "az elodázhatatlan illetményemelés" szükségessége mellett emelt szót a Honvédszakszervezet küldöttgyűlése.

A katonák béremeléséért emelt szót a Honvédszakszervezet

A katonák reprezentatív szakszervezetének legfőbb döntéshozó fórumán a küldöttek kinyilvánították, hogy a továbbiakban már nem tartható a 11 éve folyamatos reálbércsökkenés, a katonák 20 százalékos illetményemelése elengedhetetlen.

A Hosz küldöttgyűlése üdvözölte és megerősítette az elnökség által hozott határozatot, amelynek értelmében csatlakoztak a közszolgálat munkavállalói számára januártól 20 százalékos béremelést követelő Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságához (KÖZDEMOSZ).

Mint hangsúlyozták: a katonákra vonatkozó jogi szabályozást figyelembe véve minden törvényes eszköz igénybevételével részt vesznek a KÖZDEMOSZ tevékenységében.

A honvédségi szakszervezetek kezdeményezésére szeptember 27-én tartott rendkívüli ülést a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. Itt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány jelenleg is dolgozik a köztisztviselőket, rendőröket és a katonákat érintő közszolgálati életpályamodell előkészítésén.

Czövek János, a Hosz elnöke elmondta, az ülésen a kormánytól és a honvédelmi tárcától azt kérték, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jövő évi költségvetésbe kerüljön be a honvédségi illetményemelés fedezete. Felvetették továbbá, hogy szakértői tárgyaláson vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy az esetleges bérmaradványból a következő hetekben egyösszegű jutalomban részesülhessenek a Magyar Honvédség katonái és munkavállalói.