PDSZ: visszalépés a Klik kollektív szerződése

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint visszalépés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) hétfőn nyilvánosságra hozott kollektív szerződése a január 22-én a kormányzat és a pedagógus szakszervezetek közötti megállapodáshoz képest.

PDSZ: visszalépés a Klik kollektív szerződése

Keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy ez “a sejtelmes előkészítés után megszületett egyfajta kollektív szerződés” nem ágazati szerződés, mert kimaradnak belőle mások mellett az egyházi, alapítványi és magánintézmények alkalmazottai, valamint nem vonatkozik a dokumentum a többi között a technikai dolgozókra és a pedagógiai asszisztensekre sem.

Utalt arra, hogy a Klik létrejöttével a pedagógusokra vonatkozó összes addigi kollektív szerződés megszűnt. Ezek a korábbiak garantálták a cafetériát, aminek a rendezése azonban nem történt meg mindmáig sem, annak ellenére, hogy erre kifejezett ígéreteket kaptak - hívta fel a figyelmet. Felháborítónak tartotta, hogy a béren kívüli juttatás a Klik kollektív szerződése szerint “a költségvetés függvénye”.

Mendrey László szerint a Klik új kollektív szerződése tudomásul veszi, hogy a pedagógusok kötelező munkaterhelése megemelkedett, ugyanakkor nem tisztázza, hogy heti 22 és 26 tanóra között végül is mennyinek kell lennie a tanítással eltöltött munkaidőnek.

Úgy fogalmazott, az irat tudomást vesz a túlóra kifizetéséről, azonban “a megemelt fizetés mellett csökken a túlóradíj, még ha nem is jelentős mértékben”. A 22-26 órán felül elrendelhet túlórát a munkáltató, ám ez a fajta munkaterhelés a minőségi munka rovására megy, ezért azt kérik, készüljön felmérés a tanárok munkával töltött idejéről.

A PDSZ elnöke szemfényvesztésnek nevezte a Klik kollektív szerződését, amely szerinte nem szól másról, mint hogy a kormányzat “kipipálja”, hogy ezt az ígéretüket is teljesítették, s ezzel is megnyugtatassák a társadalmat a választások előtt. Mint mondta, “ez egy paktum, mert azt az érdekeltek egy részének kizárásával kötötték”, ami “nem jó senkinek, a rövidtávú hasznai, elenyésznek a hosszú távú károk mellett”.

Mendrey László sajnálatát fejezte ki, hogy nem kérték ki a PDSZ véleményét a kollektív szerződés aláírása előtt. Elmondta, sztrájkfelhívásuk továbbra is érvényben van, és nem csak saját tagjaikat várják az esetleges sztrájkra, ami “nem valósulhat meg összefogás nélkül”. Ebben pedig a 28 érdekvédelmi szervezetet magában foglaló Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságára számítanak - tette hozzá.