Az Európai Növekedési tervről és annak magyarországi vonatkozásairól

Államháztartás: Bár a hazai gazdaság és pénzügypolitika az egyensúlyi kereteken belül mozog, e-tekintetben a Növekedési terv megállapítási helyesek ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy annak rövid és hosszú távú fenntarthatósága rossz.

Az Európai Növekedési tervről és annak magyarországi vonatkozásairól

Ezért várhatóan a 2014-es költségvetési időszakban is folyamatos kiigazítások (megszorítások lesznek) várhatóan már 2014 első negyedév végén, a választások után közvetlenül. Sajnos továbbra sem látszanak a növekedési potenciálok a GDP-ben annak növekedése beleillik az összeurópai növekedésbe, de reálkonvergenciáról továbbra sem beszélhetünk (EU GDP növekedési átlaga feletti növekmény).

Pénzügyi szektor: A pénzügyi szektor kálváriája továbbra sem ért véget, bár az MNB olcsó hitelprogramja növekedési lendületet hozott, de annak kockázatai ezen belül inflációs kockázatai hatalmasak. Valójában kijelenthető, hogy erőteljes inflációs feszültség halmozódott fel a rendszerben, amely várhatóan árrobbanáshoz fog vezetni. Az alacsony jegybanki alapkamat és a berobbanó infláció NEGATÍV reálkamatot és NEGATÍV reál effektív kamatot fog eredményezni. Elinflálva az államadósságot a lakossági megtakarítók kárán. Ennek következtében a defenzív eszköz osztályok fel fognak értékelődni, mint pl: infláció követő PMÁK, deviza. A Növekedési hitelprogramot, az alacsony alapkamatot az elemzők pénznyomtatásnak szokták hívni, amelynek elengedhetetlen folyománya az INFLÁCIÓ.

Növekedés és versenyképesség: Ezen a téren okunk lehet némi optimizmusra, hiszen a vállalati és lakossági mérlegalkalmazkodás a vége felé tart, a vállalati és lakossági devizakitettség erőteljesen csökkent így a negatív devizakockázatok súlya is csökkent. Ez erőteljes alapnak bizonyulhat egy jövőbeni növekedéshez, de az előző pontban foglaltak szerint az inflációs kockázatokat ez a „szektor” csak egyféle képen fogja tudni kezelni - továbbhárítással. Érdemes még megemlíteni, hogy a pénzügyi rendszer és a kormányzat kapcsolatának konszolidálása nélkül. Tartós és fenntartható gazdasági növekedés nem várható.

Foglalkoztatás és Szociálpolitika: E fejezetet az 2014-2020-ig tartó költségvetési ciklusa valamint a hozzá kapcsolódó Operatív programok fogják kezelni különös tekintettel az fiatalok elhelyezkedésére és az élethosszig tartó tanulásra lehetőségére.

Bajor Tamás

Európai Növekedési terv