ETUC Kereskedelmi és Globalizációs munkacsoport ülés

A kitűzött napirenddel ellentétben a munkacsoport témáit leghangsúlyosabban az EU és USA között megkötendő transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi egyezmény (TTIP) jövőbeni aláírása uralta.

ETUC Kereskedelmi és Globalizációs munkacsoport ülés

Az egyezmény célja, hogy a partnerek gazdasági növekedését tovább erősítse, és új munkahelyek jöjjenek létre. A várható gazdasági hatása egy ilyen egyezménynek:

  • EU gazdaságára +120 Mrd EUR
  • USA gazdaságára +90 Mrd EUR
  • A világ többi országára +100 Mrd EUR

Dióhéjban az EU-USA kereskedelmi kapcsolata volumenben a legnagyobb a világon, megközelítőleg eléri a napi 2 Mrd EUR-t, tehát minden lebontott kereskedelmi akadállyal tovább növelhető a kereskedelmi volumen.

A független elemzés szerint azzal számolnak, hogy több százezer új munkahely jöhet létre ezáltal, évente átlagosan minden EU-s háztartás 545 EUR-t nyerhet ezzel a megállapodással, makro szintre lebontva pedig évi 0,5%-al növelheti az EU GDP-jét. Sokszor elhangzik érvként, hogy a kereskedelem fejlesztése úgy juttatja többletforráshoz a lakosságot, amelyet elkölthet, hogy közben a közkiadásokat nem kell növelni, azaz nem lesz szükség az adók megemelésre.

Veszélyek és a vélhető valós cél: Bár a fenti állítások igazak, de szem elől tévesztjük azt, hogy az USA elképesztő méretű államadósságát már egyre kevésbé hajlandó finanszírozni Ázsia (Kína, Japán, India, Korea) vagy akár az Olaj térség Arab országai. Ez azt jelenti, tekintve, hogy más „balek” nincsen, ezért jó lesz az EU is. Érdemes végiggondolni, hogy az USA rugalmas és rettentően versenyképes piacát „ráeresztjük” az USÁ-hoz képest relatíve merev EU-s munkaerőpiacra. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk, ebből a megállapodásból az USA fog nagyobb nyereséggel kiszállni, és fennáll a veszélye annak, hogy az EU munkaerőpiaca a jelenlegi szabályozás alatt összeomolhat vagy elkezd alkalmazkodni a versenyképesebb munkaerőpiachoz a munkavállalók rovására.

Az ETUC-nak különösen nagy feladata és kötelessége az, hogy a munkavállalói jogokat illetve munkavállalókat védő garanciákat építtessen be a bizottsággal a megállapodásba.

Bajor Tamás

ETUC USA EU kereskedelem