Melyek a legveszélyesebb munkahelyek?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal legfrissebb statisztikái szerint október elejéig 11.600 regisztrált baleset történt a magyar munkahelyeken, melyből 53 végződött halállal. A legveszélyesebb a főváros és környéke, az ágazatok közül a gép- és a feldolgozóipar.

Melyek a legveszélyesebb munkahelyek?

Ismét közzétette a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkavédelmi és munkaügyi igazgatósága, hogy idén januártól október 8-ig hány baleset történt a magyar munkahelyeken. Az adatok a három napot meghaladó keresőképtelenséget, illetve a halált okozó munkabaleseteket tartalmazzák, azokat melyeket a munkahelyi jegyzőkönyvek által nyilvántartásba vettek.

Eszerint az idei első három negyedévben 11 567 munkabaleset történt, ami ugyan valamivel több, mint a tavalyi 11 264, de jóval kevesebb a mondjuk 2010-ben mért 13 865-nél. Ebből 53 volt halálos baleset, ez pedig héttel haladja meg a 2012-est, de 28-al elmarad a 2009-es adatoktól, ahogy a 2010-es 68-nál is 15-el kevesebb.

Forrás: NMH

A területi bontásnál a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján Budapest magasan vezet 1811 balesettel, a listán Pest megye követi 1148 esettel, míg a képzeletbeli dobogóra Borsod-Abaúj-Zemplén megye került még fel 758 regisztrált szerencsétlenséggel. A lista másik végén Nógrád megyét találjuk 226 esettel, majd Békés (247) és Zala (272) következik.

Munkabalesetek alakulása területi bontásban
Forrás: NMH
 
Halálos balesetből Pest megyében mértek a legtöbbet, mégpedig hatot, ezt követően három megye (Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom) következik öt halálesettel, míg a balesetek számát vezető Budapesten "mindössze" három ilyen esetet regisztráltak. A statisztika szerint mindössze két megye mondhatja el magáról, hogy nem történt egyetlen halállal végződő baleset sem a területén, ez Csongrád, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg. A halállal végződő esetek többségében férfiak voltak az áldozatok, hiszen az 53-ból mindössze 4 nő volt, de általában is jellemző, hogy inkább az erősebbik nem a balesetek szenvedő alanya: az összes 11 567 balesetből 7 530-szer férfiakat ért szerencsétlenség a munkahelyén, a nőket 4 037-szer érte sérülés.

A munkahelyeket nézve az látszik a statisztikából, hogy a legtöbb eset a gépiparban (2174) történt, de nincs sokkal lemaradva a feldolgozóipar (2 079), míg a kétes lista harmadik helyére a szállítás, raktározás, posta, távközlés (1 437) négyes fért fel. A másik végletet a háztartások jelentik nulla balesettel, de a köztudatban veszélyes munkahelynek tartott bányászatnál is mindössze 3 regisztrálhattak, a pénzügyi tevékenység ezzel szemben már 70 esetet, a nyomozás és egyéb biztonsági tevékenység pedig 87-et jelentett be.

Munkabalesetek nemzetgazdasági áganként és nemenként
Forrás: NMH

Mindezek következtében a hatóság 18 esetben hozott foglalkozástól eltiltó, 54-szer használatot, míg 56-szor tevékenységet felfüggesztő határozatot. Munkavédelmi bírságot kereken 100-at szabtak ki, mégpedig 34,4 millió forint értékben, amihez még hozzátartozik, hogy az eljárási bírságok során további 5,4 millió forint büntetés befizetéséről döntöttek. Bűnvádi feljelentésből kettő volt, míg a figyelemfelhívások száma elérte a 825-öt.

munkahelyi baleset munkabaleset