Válság és még mindig válság - Hol vannak már a munkahelyek?

Vajon javul már a helyzet, vagy a szakadék mélyül az európai közösségben a tagországok munkanélküli helyzete miatt? Kik a leszakadók, mire koncentrál Európa és jól teszi-e? Kínzó kérdések a válságban vergődő európai munkaerőpiacról.

Válság és még mindig válság - Hol vannak már a munkahelyek?

Öt évvel a válság kirobbanása után a fejlett világban továbbra is aggasztó szinten a munkanélküliség, alig látszik javulás az európai és amerikai munkaerőpiacon. Az Egyesült Államokban ugyan láthatunk csökkenést a munkanélküliségben, a kép azonban felemás, ha azt nézzük, hogy ezzel együtt az amerikai lakosság aktivitása is csökken, azaz részben azáltal csökken a munkanélküliségi ráta, hogy az emberek nem keresnek aktívan munkát, bár nem is foglalkoztatottak.

Eközben Európában ránézésre sokkal rosszabb a helyzet. Egészen az elmúlt időkig havonta emelkedett új csúcsra a munkanélküliség, és bár ez a folyamat megállt és nagyon halvány csökkenés is indult, az látható, hogy az amerikai és az európai munkaerőpiac "gyógyulása" nagyon eltérő ütemben zajlik. Különösen szembetűnő ez a fiatalok (25 év alattiak) munkanélküliségét nézve.

Válság és még mindig válság - Hol vannak már a munkahelyek?

Hol van a probléma?

Jellemzően óriási különbségek vannak az egyes európai országok munkaerőpiacának állapota között. Akiket a válság erősebben megcsapott, illetve a déli eurózóna tagországok körében a munkanélküliség jóval magasabb, súlyos helyzetet mutat (Görögországban és Spanyolországban a munkanélküliségi ráta 2012-ben 24% illetve 25%). Némely magországban ezzel szemben még csökkenni is tudott a munkanélküliség (Németországban 5,5% a munkanélküliség, ami jóval alacsonyabb a válság előtti 7-8%-hoz képest, Ausztriában pedig alig 4% fölötti a ráta).

Válság és még mindig válság - Hol vannak már a munkahelyek?

Leszakadók és válságállók

Önmagában azonban a munkaerőpiacról nem beszélhetünk csak a munkanélküliséget vizsgálva. Mivel a munkanélküliség adott esetben csökkenhet úgy is, hogy a munkanélküliek inaktívvá válnak, ez nem mindig ad teljes képet. A piac állapotáról a foglalkoztatással együtt kaphatunk csak igazán képet.

A helyzet ezen a téren sem túl szívderítő. 2008 és 2012 között alig van néhány olyan ország, ahol emelkedni tudott a foglalkoztatottság, Máltát, Luxemburgot, Németországot találjuk itt, illetve kisebb mértékben emelkedett a foglalkoztatottság Magyarországon, Lengyelországban, Románában és Ausztriában. (Zárójelben megjegyezhetjük, hogy Magyarország még mindig az egyetlen uniós tagország, ahol a közfoglalkoztatást ilyen tömeges méretekben vetik be a foglalkoztatás javítására, így a helyzetünk ennek fényében értékelendő.)

A tagországok nagy része azonban "vonal alá" esik, ezeknél a foglalkoztatottság csökkent. Különösen súlyos képet mutatnak az ábra alján lévő országok, Horvátországban, Görögországban, Spanyolországban és Írországban zuhant legnagyobbat a foglalkoztatás.

Különösen meglepő Horvátország leszakadása, a foglalkoztatottsági ráta 58% közeléből 50% közelébe esett vissza a 15-64 évesek körében, a bővebb korcsoportban, 15-74 éveseknél a foglalkoztatás 43%-ra zsugorodott össze.

 

Válság és még mindig válság - Hol vannak már a munkahelyek?
 

Egy igazán sokkoló képet azonban a végére hagytunk. Az alábbi ábrán az látható, hogy a foglalkoztatottak száma mennyivel változott 2008-ról 2012-re az egyes uniós országokban. Ezen az ábrán a legcsúnyább résznél feltűntek a baltiak. Lettországban egyenesen 20%-kal csökkent a foglalkoztatottak száma, 1070 ezerről 850 ezerre. Hozzá kell tenni, hogy eleve kis létszámú munkaerőpiacról van szó, minden változás, munkahelyek eltűnése, megjelenése nagyon meglátszik.

Válság és még mindig válság - Hol vannak már a munkahelyek?

Már megint a ki- és bevándorlás

A baltiaknál a munkanélküliség 2010-ben tetőzött, az elmúlt években pedig markánsan csökkent, a foglalkoztatottság pedig elkezdett visszaemelkedni. Ennek oka azonban nem az, hogy máris így meglátszódik az erőteljes kilábalás. A foglalkoztatottak száma ugyanis még alig emelkedett vissza valamennyit ahhoz képest, amennyivel csökkent a válság óta. A javulás tulajdonképpen elenyésző. A ráták javulásának okát a nevezőben kell keresni, a munkaképes korú népesség ugyanis néhány év alatt drámaian csökkent, Lettországban és Litvániában a népesség 10%-kal zuhant (ez a magyarországi számokra lefordítva annyit jelentene, mintha néhány év alatt 1 millió magyar hagyná el az országot). A gazdaság iszonyú, 20%-os zsugorodása miatt sokan külföldön kerestek munkát. Hasonlóan gyorsan mozdultak a válságban a bolgárok is.

A teljes cikk a portfolio.hu honlapon olvasható!