Tisztújítás az Eurofound igazgatótanácsában

A dublini székhelyű Európai Alapítvány az Élet és a Munkakörülmények Javításáért (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, röviden Eurofound) egyike a három olyan európai ügynökségnek, amely tripartid, vagyis háromoldalú.

Tisztújítás az Eurofound igazgatótanácsában

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkájában a kormányok, a munkaadók és a munkavállalók országos szintű érdekképviseleteinek küldöttjei egyaránt résztvesznek. Az intézmény elsődleges szerepe tudásátadás és információterjesztés minden szociális, illetve a munka világát érintő szakpolitikai intézkedéssel összefüggő kérdésben. Az intézményt 1975-ben alapították, azóta járul hozzá a jobb élet- és munkakörülményeket célzó szakpolitikák, munkaügyi kapcsolatok és az ezekkel összefüggő változások tervezéshez Európában. Az Alapítvány az információt, tanácsadást és szakértelmet összehasonlító információkra, kutatásra és elemzésekre alapozva nyújtja a kulcsszereplőknek - EU döntéshozóknak, kormányzatoknak, munkaadóknak, munkavállalóknak.

Az Alapítvány igazgatótanácsába minden Európai Uniós tagállam egy-egy tagot, illetve helyettesítő tagot delegál kormányzati, munkaadói és munkavállalói oldalról. A soron következő négy éves munkaperiódusban Magyarországról a szakszervezeteket 2013. december 1-től a LIGA szakszervezetek szakértője, Kelemen Melinda képviseli az igazgatótanácsban, a helyettesítő tag a korábbi képviselő, Hanti Erzsébet, az MSZSZ (MSZOSZ) szakértője lett. A munkaadókat Csuport Antal (STRATOSZ) tagként, Bálint Adrienn (MGYOSZ) helyettesítő (új) tagként képviseli. A megújult igazgatótanács teljes tagsága az Európai Tanács 2013. november 30-ai közleményében került kihirdetésre. Kormányoldalról egyelőre nem került delegálásra képviselő.

További információk az Eurofound munkájáról, szolgáltatásairól és publikációiról az Eurofound honlapján, részben magyarul is elérhetőek.

Kelemen Melinda