Zavartalanul és eredményesen folytatódnak 2014-ben is a tárgyalások a 2007-es munkaerő-piaci elemzés frissítéséről

2014-ben is folytatódnak havi rendszerességgel a tárgyalások a munkaadók és a munkavállalók képviselői között a 2007-es munkaerő - piaci elemzés aktualizálásának érdekében. A tárgyalássorozat körülbelül a felénél jár, a folyamat várhatólag 2014 nyarára lezárásra kerül egy munkaadók és munkavállalók által is közösen elfogadott anyag és ajánlás formájában.

Zavartalanul és eredményesen folytatódnak 2014-ben is a tárgyalások a 2007-es munkaerő-piaci elemzés frissítéséről

Az idei év első találkozójára (negyedik tárgyalás) 2014. január 15-én került sor Brüsszelben. A munkavállalók egyeztetése - a találkozó első része - a korábbi, decemberi találkozó írásbeli összefoglalásának komment nélküli elfogadásával kezdődött.   2013 decemberétől a havi találkozók mellett, ahol a résztvevők a főcsapásokat fogalmazzák meg, párhuzamosan egy szűkebb szakértői csapat is dolgozik az anyag tartalmának finomításán. A munkavállalók és munkaadók szakértőiből álló csoport a legtöbb indikátorban meg tudtak egyezni, azonban azok a területek, amik az egyik vagy a másik fél számára kérdésesek voltak, a január 15-ei találkozón napirendre kerültek. Ezért az aktuális találkozón a körülbelül 60 diára redukált szakmai anyag három körben került megtárgyalásra:

1. Kutatással, fejlesztéssel, innovációval (K+F) kapcsolatos diagramok.

2. „Problémás” témakörök.

3. Közösen, mindkét szociális partner által elfogadott adatok és ábrák.

A K+F-es adatok kapcsán az érdemben elhangzott hozzászólások után a résztevők megegyeztek, hogy az ezekre vonatkozó adatok, diagramok nagy részét megtartják, mert egy- egy ország versenyképességről sok mindent elmondanak.

A problémás grafikonok kapcsán olyan, még mindig megegyezésre váró témakörök kerültek elő, mint a fajlagos munkaerőköltség, az alacsony keresetűek bérére rakodó terhek, adóterhek és vállalati nyereség, hazai kereslet, nem önkéntes jellegű részmunkaidős foglalkoztatás, aktív és passzív munkaerő-piaci eszközökre és szociális ellátásokra való állami ráfordítás.

Végül röviden áttekintésre kerültek a már mindkét fél által elfogadott ábrák és tartalomjegyzék.

A találkozó délutáni részében a munkaadók és a munkavállalók képviselői plenáris ülést tartottak. Több dia (témakör) kapcsán is voltak eltérő álláspontok. Ilyenek voltak például a munkaadók részéről az ipari áramra vonatkozó trendek vagy az energia-igényes ipari ágazatok fontosságának hangsúlyozása, ugyanakkor elutasították a részmunkaidős foglalkoztatásra vonatkozó diát, mint szempontjukból nem releváns információt. A megújuló, zöld energia pedig többek között a munkavállalók részéről lenne több figyelmet igénylő témakör. A plenáris végére a legtöbb témakörben megegyezés született, így a szakmai anyag struktúráját is tekintve. A pillanatnyilag elfogadott struktúra:

-          utánkövetés / a 2007-es anyag értékelése / eredmények

-          foglalkoztatás, befektetés, növekedés, versenyképesség

-          termelékenység, K+F, innováció, oktatás és képzés

-          munkaerőpiac

-          munkaügyi kapcsolatok

-          szociális biztonság és kohézió

-          demográfia 

A két fél képviselői abban is megegyeztek, hogy plenáris ülésre csak akkor kerül sor, amikor a felek már kellően előrehaladtak a belső egyeztetésekkel és már lényegesebb eredményekről tudnak egyeztetni. A nap lezárásaként a munkavállalók zárt ülésén a részvevők általában véve elégedettségüket fejezték ki a tárgyalások előrehaladásról, ugyanakkor némileg szkeptikusan álltak a munkaadói oldal „túl kedves” hozzáállásához.

A következő találkozóra 2014. február 18-án kerül sor.

Kelemen Melinda