Reprezentativitás és képviselet a könyvtári ágazatban

A Könyvtári Dolgozók Független Szakszervezete elnöke közleménye:
Sajnálattal veszem tudomásul, hogy bizonyos szakszervezet elnöke a szakszervezeti reprezentáció megállapítása után nyilatkozatában arra figyelmeztet, hogy csak Ők egyedül reprezentatívak a könyvtári ágazatban és csak Ők egyedül jogosultak tárgyalni a könyvtári dolgozók béréről.

Reprezentativitás és képviselet a könyvtári ágazatban

A múlt rendszer szelét érzem ebben a kijelentésben.

A KDFSZ egy fiatal szervezet, folyamatosan növekvő tagsággal, amit könyvtári dolgozók hoztak létre és önkéntes alapon működtetnek. Az igaz, hogy országosan egyelőre nem vagyunk reprezentatívak csak települési (megyei) szinten, de országosan is vannak tagjaink. Az is igaz, hogy ezért nem kötelező országos ügyekről velünk tárgyalni, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma kifejezett kérésének teszünk eleget azzal, hogy a könyvtári dolgozók között széleskörű közvélemény kutatást végezve elkészítettük a KDFSZ 2014. évi bérjavaslatát.

Nem szabadna elfelejteni, hogy a könyvtári dolgozók többsége nem szakszervezeti tag, viszont az Ő érdekükben is cselekszünk. Ők egyelőre elzárkóznak a szakszervezethez való csatlakozástól, pedig sokan közülük régen az említett szakszervezet tagjai voltak, mellékesen megjegyzem, hogy én is. A félrehúzódásuk azért van, mert szerintük a szakmában eddig tevékenykedő szakszervezetnek nem sikerült megfelelően képviselni az érdekeiket. Mi ezt megpróbáljuk.

Az elmúlt években végzett a munkánkból adódó könyvtári dolgozók általi visszajelzések, tagságunk lassan, de biztosan történő gyarapodása mind arra sarkall minket, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk. A bérrendezéssel kapcsolatban minden szakszervezetnek össze kellene fogni és nem pozícióféltésből a másik ellen fordulni. Az elkészített bérjavaslatunk most is mindenki számára nyilvános, ennek köszönhetően egy civil, a közalkalmazotti bértábla megemelésére irányuló kezdeményezés, ahol több mint 5000 db aláírást gyűjtöttek össze a mi bérjavaslatunk mellé állt és az összes közalkalmazottra ki kívánják ezt a javaslatot terjeszteni.

Mindenesetre én, mint a KDFSZ elnöke megígérem, ha egyszer a KDFSZ lesz országosan reprezentatív, mi akkor is meg fogjuk keresni az összes az ágazatban dolgozó szakszervezetet, hogy egyeztessünk a munkavállalók érdekében és konszenzusos javaslatokkal álljunk elő az ország vezetői felé.

Kecskemét, 2014. szeptember 8.

Nyíri Ákos
KDFSZ elnök