Változott az Mt. - betegség esetén is jár a szabadság

Néhány sor változott az Mt-ben január elsejével, mégis nagyon jelentős változás ez. Hercegh Mária, a Vasutasok Szakszervezete Női Tagozatának vezetője nem tisztségéből adódóan, hanem állampolgári lelkesedésből járt utána a szabályozás helytelenségének, és érte el, hogy ombudsmani vizsgálat is megállapítsa, hogy az Mt. szóban forgó bekezdése alkotmányellenes.

Változott az Mt. - betegség esetén is jár a szabadság

A szóban forgó rendelkezés szerint - amely 2012. január elsején lépett életbe - a szabadság mértéke a 30 napot meghaladó keresőképtelenség időtartamával arányosan csökken. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkavállaló az adott évben összeszámítva 30 napot van betegszabadságon, akkor részére a törvényes alapszabadság és a megfelelő mértékű pótszabadság is jár. Amennyiben azonban 31 vagy annál több napot beteg az adott évben, abban az esetben a betegszabadság egyetlen napja sem számít munkában töltött időnek, így arra az időre szabadságra sem jogosult.

Erre a komoly visszásságra ugyan a LIGA Szakszervezetek is többször felhívta a figyelmet, de végül Hercegh Mária küldte meg nekünk azt a novemberi ombudsmani állásfoglalást, amelyet az ő kezdeményezésére hozott a hivatal. Ez az állásfoglalás rámutatott arra, hogy az új Munka törvénykönyve szabályozása nem csak alkotmányellenes, de nemzetközi jogot és európai irányelvet is sért.

Ezt követően az ombudsman a Nemzetgazdasági minisztériumhoz fordult, míg a LIGA Szakszervezetek megkereste az ügyben a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt, hogy mielőbb rendezzék a Munka törvénykönyvében ezt a sort. Ennek megfelelően 2015. január 1-től a Munka törvénykönyve 115.§ 2. bekezdése így szól:

Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
b) a szabadság,
c) a szülési szabadság,
d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
e) a keresőképtelenség,
f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó,
g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-k) pontban meghatározott
tartama.


Letölthető dokumentumok:

AJB-1271-2013.pdf