Európa mi vagyunk...

Az csak az egyik probléma, hogy a magyar Országgyűlésből száműzték az Európai Unió zászlóját. De állami vezetőink, a közjogi méltóságok rendre úgy állnak ki a nyilvánosság elé, hogy mögöttük csak a magyar lobogó kap helyet.

Európa mi vagyunk...

Pedig mi magyarok - 10 évvel ezelőttig - I. Szent István óta, tehát 1000 éve tulajdonképpen azért küzdöttünk, hogy Európa részei legyünk.

Most, amikor büszkék lehetnénk erre, úgy tűnik, mintha szégyellnénk. Amikor sorra cseréljük le az útleveleinket, hiszen magyar állampolgárok mellett európai állampolgárok is lettünk, minden más nemzettel ellentétben mi szinte rejtegetjük ezt a tényt. Érthetetlen.

Állami vezetőink, a közjogi méltóságok rendre úgy állnak ki a nyilvánosság elé, hogy mögöttük csak a magyar lobogó kap helyet. Na abból mindjárt egy tucat is. Mert az nagyon nemzeti. Csakhogy nálunk nagyobb és erősebb nemzetek is megelégszenek egy nemzeti lobogóval, és egy európaival. Persze, nem kell nekünk mindig a rothadó, imperialista nyugatot majmolnunk, de azért azt nem árt felidéznünk, hogy ez az összeomlás szélén álló, illiberális, kapitalista, demokratikus, velejéig korrupt nyugat azért pár száz éve már bizonyít. Míg például a demokráciától teljesen elzárkózó vagy azt csak mímelő - jellemzően keleti országok - sorra omlanak össze. Persze, lehet mondani Kínát, de azért figyeljünk oda, hogy Kína mióta fejlődik, és ez mennyire esik egybe a gazdasági nyitással... És ne feledjük, pár évtizedig a Szovjetunió is úgy tűnt, hogy úszik a gazdagságban.

Más. Könnyen felkacagunk az amerikaiakon, amikor "történelminek" és "antiknak" becéznek alig 240 éves történelmükből egy-egy 100 éves görbe bögrét. Mindezt olyan büszkén, hogy nincs olyan utcasarok közel 10 millió négyzetkilométeren, ahol ne lenne kitűzve az Amerikai Egyesült Államok zászlaja. De mindezt mire fel, hisz mi már 1000 éve itt vagyunk! Csakhogy míg minket rendszerint valamilyen idegen hatalom gyalázott le évtizedekre vagy századokra, addig ők egyszer és mindenkorra lerázták magukról ezt a hatalmat. Igen, hibáztak. Rabszolgákat tartottak, származásuk szerint megkülönböztették az embereket, kétséges célú háborúkat indítottak, és egészen sokáig a nők nem szavazhattak vagy lehetett önállóan hitelkártyájuk.

Mi 25 éve vívtuk ki a szabadságot magunknak. Évszázadok voltak ezelőtt, hogy ha névleg önállóak voltunk is, mindig volt egy idegen hatalom felettünk. Jobbágyaink rabszolgasorban éltek, a nemzet a nemességet jelentette, akik németül beszéltek, de facto mi robbantottunk ki egy világháborút, és veszítettünk el kettőt is, ahogy országunk területének jelentős részét is. Továbbá igen, származásuk szerint fosztottunk meg embereket magyar állampolgárságuktól és életüktől.  Aztán újabb elnyomás következett.

Ugyanakkor Magyarország 1000 éve itt van. Létezik. És végre szabad. Mi több: Európa teljes jogú tagja. Semmivel sem vagyunk jobbak vagy rosszabbak az Egyesült Államoknál vagy Olaszországnál, vagy Franciaországnál. Épp annyi okunk van büszkének lenni a magyar zászlóra, mint más nemzeteknek. Ahogyan ők is, mi is tegyük ki mindenhová. De ne feledkezzünk meg arról, hogy mindezt Európa szívében értük el, ami 1000 év és annyi erőszak után végre békében egyesült. Egyesült, beleértve Magyarországot. Ráadásul nem egyik "urat" cseréltük le egy másikra. Önként választottuk ezt, népszavazással, elsöprő többséggel.

Ismerve Európa történelmét, az egységesítésre tett számtalan kísérletet, azok erőszakosságát és áldozatainak számát, a háttérben meghúzódó nemzeti és egyéni sérelmeket, statisztikailag elhanyagolható volt annak esélye, hogy ez valaha sikerül, ráadásul békés úton. 10 év telt el az EU csatlakozás, és 1014 év István király megkoronázása óta. És hopp, máris mintha elfelejtettük volna, hogy mindig is ezt akartuk. Szabadon utazni, részesülni a közös jóból, együtt megvédeni egymást, tudást-, kultúrát- és tőkét cserélni. Mindezt úgy, hogy cserébe nem kell feladnunk saját anyanyelvünket, kultúránkat, közigazgatásunkat.

Mi végre hát, hogy szinte kínosan ügyelünk arra, hogy országunk vezetői nehogy EU-s zászló elé álljanak?