Népszavazást kezdeményez a LIGA és a VOSZ a vasárnapi zárvatartásról

A LIGA Szakszervezetek pénteki elnökségi ülésén döntött arról, hogy - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével közösen - népszavazást kezdeményez a vasárnapi nyitvatartásról. Gaskó István hangsúlyozta: a népszavazási kezdeményezés során sem a LIGA, sem a VOSZ nem kíván politikai pártokkal összefogni, kizárólag civil szervezetekkel kívánnak együttműködni. Hozzátette: ha a Nemzeti Választási Bizottság egy párt népszavazási kezdeményezését fogadja el, akkor a LIGA visszavonul az ügytől és a tagjaira bízza, mennyire vesznek részt a népszavazásban.

Népszavazást kezdeményez a LIGA és a VOSZ a vasárnapi zárvatartásról

A LIGA elnöke ezt azzal magyarázta, hogy nem szeretnének pártpolitikai csatározások eszközévé válni, ezért kérik a politikai pártokat is, hogy maradjanak távol a LIGA népszavazási kezdeményezésétől, ugyanakkor számítanak a társadalmi szervezetek csatlakozására, segítségükre az aláírásgyűjtés során.

Gaskó István újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az a céljuk, hogy a LIGA és a VOSZ népszavazási kérdését fogadja be és érvényesítse a Nemzeti Választási Bizottság. Arra a kérdésre, hogy mikor nyújtják be a kezdeményezést a LIGA elnöke kifejtette: attól függ, hogy a választási bizottság a már befogadott kérdésekről mikor dönt, és ezzel kapcsolatban a benyújtók élnek-e jogorvoslati lehetőségükkel. Mivel a Kúriának 90 nap áll rendelkezésére a jogorvoslatra, akár hónapokig is húzódhat az ügy - tette hozzá. Gaskó István felidézte: a LIGA korábban a kötelező vasárnapi zárvatartás helyett az önkéntes vasárnapi munkavégzés lehetőségét javasolta, a vasárnapi pótlék felemelését, valamint az egy helyett havi két vasárnapi pihenőnap kötelezővé tételét.

Legutóbb 2008-ban kezdett népszavazási akcióba a LIGA Szakszervezetek, a TB-mentő népszavazási kezdeményezésre akkor 520.000 aláírást gyűjtött össze a szakszervezeti szövetség, amely elegendő volt ahhoz, hogy az akkori kormány visszakozzon.

mti.hu