Figyelmeztető sztrájk a PICK Szeged Zrt. pécsi üzemében

Egy órás figyelmeztető sztrájk megtartására került sor ma 11.00 órakor a PICK pécsi üzemében, miután a február 3-án megtartott kollektív munkaügyi vita tárgyalása nem vezetett eredményre.

Figyelmeztető sztrájk a PICK Szeged Zrt. pécsi üzemében

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. A munkáltató a korábbi 3200 db/műszak félsertés feldolgozást 3600 db-ra, sőt alkalom adtán azt meghaladó mértékben emelte. Ezt a teljesítményt azonban semmivel nem honorálta, ami a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki. Ez az állapot tavaly nyár óta tart.

Az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) felvállalta a munkavállalók problémáját és megszervezte a sztrájkot, amit Bibók Istvánnak az ÉMFSZ elnökének véleménye szerint további, jóval hosszabb munkabeszüntetés is követhet, amennyiben nem születik megállapodás a teljesítménynöveléssel arányos béremelésről.

Tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a PICK munkavállalói dolgoznak a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók. Az üzemen belül a csomagoló részleget is érinti a probléma, hiszen a feldolgozott áru ott csapódik le.

A PICK többi üzemében is-így például Baján-hasonló problémák vannak.

A mostani figyelmeztető sztrájkban 170 munkavállaló vett részt.