Legkorábban jövőre szavazhatunk a vasárnapi boltbezárásról?

A hétfő délutáni határidő előtt néhány órával megfellebbezte a vasárnapi zárva tartatásról szóló népszavazási beadványát elutasító határozatot Szepessy Zsolt, az Összefogás párt elnöke. Ez azért fontos, mert ennek elbírálásáig - 90 napig - nem lehet a kérdéskörben újabb kezdeményezést befogadni. Így hiába állt ugrásra készen a LIGA Szakszervezetek és a Demján Sándor vezette Vállalkozók Országos Szövetsége, újabb három hónap várakozásra kényszerülnek a beadványukkal.

A vidéki politikust már korábban is azzal vádolták, hogy a kormánypártok malmára hajtja a vizet azzal, hogy gátolja a nagy érdekképviseletek kezdeményezését, akik egy országos kampánnyal, aktivisták hadával vélhetően dűlőre is tudnák vinni a népszavazást az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról.

- Higgye el, nem vagyok fideszes - magyarázta a Blikknek Szepessy. - A LIGA és a VOSZ nem vette a fáradságot, hogy megkeressen, s esetleg együtt közösen adjuk be kérésünket.

Mindez azt jelenti, hogy idén valószínűleg nem lesz népszavazás a kérdésben. A Kúriának most 90 napja van, hogy döntsön a fellebbezésről. Amint helyt adnak a beadványnak, 5 nap, míg kiküldik az aláírásgyűjtő íveket. Ezután 120 nap áll rendelkezésre, hogy összegyűjtsenek 200 ezer támogató aláírást a kezdeményezők, majd a választási bizottságnak 60 napja van rá, hogy ellenőrizze azokat. Utána jön még a parlamenti döntés, ami újabb egy hónap, majd az államfő kiírhatja a népszavazást 70-90 napos időponton belül.

630-2_o_nepszavazes_graf.jpg

A LIGA jogászai azonban optimisták. Beadványuk készen áll. Gaskó István, a LIGA tömörülés elnöke szerint optimális esetben nem kell 2016-ig várni.

- A szükséges 200 ezer aláírást néhány hét alatt összegyűjtjük, mert elemi felháborodást váltott ki a vasárnapi bezárások elrendelése - vélekedett Gaskó.

A vasárnapi boltbezárás akkor semmis, ha a 8 millió választó legalább fele elmegy, és többségük - minimum 2 millió ember - a bezárás ellen szavaz.

Ha a Kúria elutasítja Szepessy fellebbezését, azonnal beadható az újabb indítvány, akár a Demokratikus Koalíció, akár a LIGA-VOSZ páros részéről. Hihetetlen, de közülük az győz, aki előbb ér a választási bizottság irodájába, és teszi le a beadványt. Ezután újraindul a procedúra.