El a kezekkel a sztrájkjogtól!

El a kezekkel a sztrájkjogtól!

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség főtanácsa február 18-át a sztrájkjog globális akciónapjának jelölte ki, amelyet az ILO munkaadói szervezetei folyamatosan támadnak az utóbbi években.

A sztrájk joga a huszadik század óta megilleti Európában a munkavállalókat és szakszervezeteiket, az ILO 87. számú egyezménye az egyesülési szabadságról és a szervezkedési jogról pedig gyakorlatilag elismerte ezt a jogot. 2012 óta az ILO munkaadói oldala vitatni kezdte ezt a munkavállalókat megillető alapjogot, és ezt a törekvést támogatják ázsiai, afrikai, sőt néhány európai kormány is.

Több, mint 100 éve, mikor a munkáltatók és a kormányok visszautasították a dialógust és a tárgyalásokat, és ehelyett kikényszerítették akaratukat, a munkavállalók előreléptek és szembenéztek a munkabeszüntetés kockázatával. A sztrájkjog elvétele az elnyomás elleni utolsó bástya lerombolása. A nemzetközi szakszervezeti mozgalom szilárd álláspontja, hogy ellenálljon az ezen alapvető jog elleni támadással szemben.

Magyarországon a 2010-es sztrájktörvény módosítása óta a sztrájk előfeltételeként a feleknek meg kell állapodni az elégséges feltételekről, illetve a törvény úgy fogalmaz, hogy jogellenes a sztrájk, ha azzal valaki visszaél. Ez a gyakorlatban lehetetlenné tette a magyar munkavállalók számára a sztrájkjog gyakorlását, illetve nem igen akad felelős szakszervezeti vezető, aki sztrájkba merné vinni tagjait egy ilyen gumicsont szabályozás hatálya alatt.

A LIGA Szakszervezetek 2014 év végi nyomásgyakorló akciói nyomán, idén februárban megkezdődtek a háromoldalú tárgyalások a sztrájktörvényről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nemzetközi szintű támadás a sztrájkjogra ne lenne élő veszély, amely ellen folyamatosan tiltakoznunk kell!

Az ITUC tagszervezetei különféle akciókkal készülnek, ezek közül csak néhány:

Lettországban konferenciát szerveznek erre a napra, amelyen a munkavállalók mellett részt vesznek a munkaadói oldal képviselői, illetve kormánypárti képviselők is. Szlovákiában a KOZ SR egy, a szakszervezetekkel történő tárgyalássorozat mellett, szintén fotókampányt indít, de a sztrájkjog jelentőségét erősítendő levelet is továbbít a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnökéhez. A CC.OO spanyol szakszervezet az ország különböző pontjain szervez figyelemfelhívó akciókat, demonstrációkat. Albániában a BSPSH üzemi tanácsai 10 perces munkabeszüntetéssel vállalnak szolidaritást. Svájcban déli 12 órától kezdődően nemzetközi intézmények munkavállalói a des Nations téren gyűlnek egybe, egy egyórás akcióra.14-15 óra között a svájci székhellyel rendelkező nemzetközi szakszervezetek képviselői azon nagykövetségek előtt tartanak figyelemfelhívó sztrájkot, amelyek nem tartják tiszteletben az egyesülési ill. a gyülekezési jog szabadságát.
Magyarországon a LIGA Szakszervezetek fotókampányba kezdett a munkahelyeken, a sztrájkjog melletti kiállásért.