Sztrájk bénítja az amerikai agrárexportot és olajipart

Lassan kilenc hónapja húzódik az Amerikai Hajózási Szövetség és a Dokkmunkások Szakszervezete közötti vita, mely komoly károkat okoz az amerikai agrárexportban. Durva becslések szerint a konfliktus hetente 30 millió dolláros veszteséget okoz a húsipari cégeknek.

Sztrájk bénítja az amerikai agrárexportot és olajipart

A szállítás ugyanis folyamatos késésben van, így a romlandó árukat - mint a disznóhús - meg kell semmisíteni vagy a hazai piacon nyomott áron értékesíteni. November óta ennek köszönhetően 20 százalékot esett a sertéshús kilónkénti ára. A legsúlyosabb visszaesést az ázsiai export szenvedte el, ahol nemcsak a hús, a gabonakészítmények is kéthónapnyi késésben vannak a megrendelt időponthoz képest.

Sztrájkot hirdettek február elején hét amerikai olajfinomítóban és két vegyipari üzemben is, támogatandó a szakszervezet munkaügyi és bérkövetelését. Előzőleg a tárgyalások elakadtak az olajvállalatokkal. A cégek az olcsó olaj okozta anyagi nehézségekre hivatkoznak, de a munkabeszüntetés önmagában is hozzájárulhat a kőolaj és az üzemanyagok árának emelkedéséhez.

A sztrájk miatt leálló telephelyek az amerikai olajipari kapacitás több mint 10 százalékát adják. A szakszervezet új hároméves országos megállapodást szeretne. Az általa képviselt dolgozók munkahelyei az amerikai olajipari kapacitás több mint kétharmadát teszik ki.

A kőolaj szabadpiacán az irányadó északi tengeri Brent könnyűolaj már pénteken majdnem 8 százalékkal hordónként (159 liter) 52,99 dollárra drágult, miután adatok jelentek meg arról, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten 7 százalékkal kevesebb olajfúrótorony működött, mint az előző héten.

Elemzők szerint az olcsó olaj miatt kimaradó amerikai kapacitások következtében véget ér az áresés irányzata. A Brent hordója utoljára január 11-én zárt 50 dollár fölött az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.