A bírósági alkalmazottak több mint 90 százaléka kész sztrájkolni

Az általános bíróságok alkalmazottainak 93,2 százaléka részt vesz a Szlovákia történetében első igazságügyet érintő sztrájkban - nyilatkozták az Igazságügyi Szakszervezeti Szövetség képviselői. A munkabeszüntetés pontos időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

A bírósági alkalmazottak több mint 90 százaléka kész sztrájkolni

A szakszervezeti vezetők elmondták, hogy a sztrájk napján elsősorban a bíróságok vezetői és vezető beosztású dolgozói maradnak a bírósági épületekben. A sztrájkoló alkalmazottak odahaza maradnak, illetve egy részük részt vesz a fővárosban ugyanaznap tartandó tüntetésen. A bírósági hivatalnokok tiltakozó akciója a pénzügyminisztérium előtt kezdődik, innen vonulnak át az igazságügyi minisztérium épülete elé.

Marta Božková, az Igazságügyi Szakszervezeti Szövetség (OZJ) elnöke hangsúlyozta: a jövő hétre tervezett sztrájkjuk figyelmeztető jellegű. Ha nem teljesülnek a feltételeik, akkor ezt követően háromnapos sztrájkot hirdetnek.

Egy további szakszervezeti vezető, Filip Demo elmondta: a 62 érintett bíróság 4 ezer alkalmazottja közül hozzávetőleg 3700 kész bekapcsolódni a sztrájkba. Eddig legkisebb érdeklődést a Besztercebányai Kerületi Bíróság mutatott a sztrájk iránt: az ottani dolgozóknak csupán 58 százaléka hajlandó sztrájkolni, mert nincsenek tisztában annak az indokaival.

Az OZJ taktikai okokból csak három nappal a sztrájk megvalósítása előtt jelenti be annak pontos időpontját. Így a bíróságok vezetőinek kevés idejük marad a sztrájkkal kapcsolatos előkészületekre. Bár Tomáš Borec miniszter szerdán megígérte, hogy a bíróságok működése a sztrájk napján is zökkenőmentes lesz, ezt a szakszervezetek másként gondolják.

„Ez nem ilyen egyszerű“ - szögezte le az OZJ másik képviselője, Ingrid Vrkočová. Legnagyobb gondok a bírósági iktatókban merülhetnek fel, mert a be nem tanított kollégák azt képtelenek lesznek zavartalanul működtetni. További problémák adódhatnak az olyan ügyekkel kapcsolatos döntéshozatalban, amelyek esetében rövid határidőket szabtak meg, ám aznap hiányoznak majd a jegyzőkönyvvezetők is. Nos, a bíráknak a sztrájk napján mindennel egyedül kell majd boldogulniuk.