Nesze neked, sztrájkbizottság!

Megdöbbentő válaszokat kapott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete "testvérszervezeteitől", pedig csak azt kérték: nyilatkozatban támogassák őket törekvéseikben. A jelek szerint csúnyán magára maradt a PDSZ, de legalább kiderült: ki védi az ágazati dolgozók érdekeit - írja a pecsistop.hu.

Nesze neked, sztrájkbizottság!

Mendrey László elnök még januárban fordult a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ), valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elnökségéhez. Ez azelőtt volt, hogy a PDSZ sztrájkbizottságot alakított és tárgyalásokat kezdett az Emmivel, egyebek mellett a pedagógusok munkaterhelésének csökkentése érdekében.
Mendrey egyebek mellett azt írta levelében, hogy növekvő aggodalommal figyelik azt a - politikai akarat mentén vezérelt - átalakítást, melynek következtében hazánk közoktatása súlyos, nehezen tolerálható, s még nehezebben korrigálható helyzetbe kerül. Megfogalmazta követeléseiket is, amelyek között szerepelt a munkaterhelés-vizsgálat megismétlése, a pedagógusbérek minimálbérre vetítése, hogy a kormány nem gördít akadályt az érettségihez jutás elé.

Mendrey levelében nem kért mást a két szakszervezettől, mint hogy nyilatkozatban támogassák őket. Ha már elvben mindannyian az oktatásban dolgozók érdekeit védik.

A két válasz, amelyek szerkesztőségünk birtokába jutottak, felért egy-egy balegyenessel. A PSZ elnöke, Galló Istvánné kissé gúnyosan megismételve Mendrey szavait arról írt: követeléseik több ponton megegyeznek. "A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a petícióban foglaltak megvalósuljanak. Ennek érdekében Balog Zoltán miniszternél kezdeményeztük a kormány és a sztrájkbizottság által 2013. január 22-én aláírt megállapodás áttekintését, valamint a köznevelés aktuális kérdéseinek megtárgyalását" - állt még a levélben.

Az MKSZSZ válasza még ezen is túltesz. Tóth József elnök levelében - mintegy jobb híján - tudomásul vette a PDSZ törekvéseit, követeléseit és hogy ezeket a sajtóval is közölték. Ugyanakkor leszögezte, hogy az MKSZSZ "tagja egy létező a párbeszédet előnyben részesítő sztrájkbizottságnak, amelynek egykor a PDSZ is tagja volt.
Amíg az a sztrájkbizottság, amelynek tagjai vagyunk, fel nem oszlatja önmagát, addig ennek keretében kívánunk az oktatás ügyeiért dolgozni".

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője elmondta: nem tudni, hogy a Tóth által említett sztrájkbizottságban mi történik, és azt sem, hogy egyáltalán összeül-e. Az viszont mindkét levélből egyértelműen kiderül: az, hogy mennyire védi a két szervezet az ágazatban dolgozók érdekeit. Pedig a PDSZ nem kért mást, csak egy-egy támogató nyilatkozatot, de azt sem kapták meg.