Harmincezer köztisztviselő sztrájkolt

Mintegy 30 ezer tisztviselő részvételével figyelmeztető sztrájkot tartottak pénteken a román közigazgatásban, az önkormányzati közalkalmazottak alacsony bérükkel elégedetlenek. A közigazgatási dolgozók érdekeit védő szakszervezet közlése szerint akciójuk 1850 önkormányzati intézményre terjedt ki.

Harmincezer köztisztviselő sztrájkolt

A félórás munkabeszüntetéssel arra akarták felhívni a kormány figyelmét, hogy a közalkalmazottak közül a közigazgatásban dolgozó tisztviselők bére a legalacsonyabb. A szakszervezet egyúttal általános sztrájkot helyezett kilátásba, amennyiben a kormány nem veszi komolyan követelésüket, és megtagadja, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek.

A 30 ezer tisztviselő délelőtt 10 óra és fél 11 között szüntette be a munkát a polgármesteri hivatalokban, megyei önkormányzatokban és az alárendeltségükbe tartozó egyéb intézményekben. Bukarestben mintegy 250 tisztviselő vett részt a sztrájkban, Kolozsváron, a helyi polgármesteri hivatalban több mint ötszázan.

A közigazgatásban dolgozó tisztviselők bére Romániában 900 és 1900 lej (mintegy 62 és 130 ezer forint) között mozog, amit méltánytalanul alacsonynak tartanak a rájuk háruló felelősséghez viszonyítva. Országosan a nettó átlagbér tavaly év végén 1866 lej (128 ezer forint) volt.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken elismerte, hogy általában a közalkalmazotti bérek méltánytalanul alacsonyak, és úgy vélte, hogy ő maga és az államelnök is "kevesebbet keres mint egy magánvállalat titkárnője".