Egyre többen a vasárnapi nyitva tartás mellett

Csatlakozott a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) is a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzést tiltó törvény elleni népszavazási aláírásgyűjtéshez. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve a LIGA szakszervezeti tömörülés kezdeményezéséhez időközben csatlakozott a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete (CSVOE) is.

Egyre többen a vasárnapi nyitva tartás mellett

Továbbra is teljes a káosz a vasárnapi zárva tartás körül. Alig három hét múlva hatályba lép a törvény, de még senki nem tudja, pontosan kit, hogyan érint, hiszen sehol a végrehajtási rendelet. Bajba kerülhetnek többek között a vasárnapi lapok is, hiszen a jelenlegi 6500 értékesítési pont egynegyede tarthat nyitva március közepe után. Egyebek mellett a Vasárnapi Hírek rákényszerülhet a szombati megjelenésre.

Az MBSZ a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény káros a gazdaságra, a kereskedelemre, nem védi a kiskereskedőket, sem a kereskedelmi alkalmazottakat és rendkívül kellemetlen a vásárlóknak.

A kormányzat gyakran hivatkozik külföldi példákra, csakhogy ezek egyre kevésbé alkalmasak a törvény igazolására. Horvátországban a törvény elfogadása után fél évvel, Szlovéniában 1 évre rá visszavonták a törvényt, Ausztriában könnyítést terveznek a turisztikailag látogatott helyeken, Franciaországban pedig a napokban jelentősen könnyítettek a szabályozáson.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Népszavának elmondta, az MBSZ tagvállalatainak létesítményeiben a kereskedelem és a szolgáltatások minden ága képviselteti magát: élelmiszer, ruha, műszaki cikkek, de rengeteg vendéglátóhely is található a bevásárló központokban. Nagyon fontos szövetségesre lelt a VOSZ, ami óriási erkölcsi támogatást is jelent - fogalmazott Dávid Ferenc. A csatlakozást követően lehet egyeztetni az aláírásgyűjtés technikai részleteiről.

Ezen a héten a VOSZ benyújtja a Kúriához a fellebbezését, amiért a Nemzeti Választási Iroda elutasította a népszavazással kapcsolatos kérdésüket. Előbb-utóbb azonban át fog menni a kérdés, és a VOSZ főtitkára szerint a minimálisan szükséges 200 ezer aláírás meglesz, de az sem kizárt, hogy annak többszöröse. Várhatóan jövőre írják ki a népszavazást. Az sem kizárt, a rossz tapasztalatok miatt elmegy 4 millió ember szavazni, de ha "csak" 2-2,5 millióan voksolnak, és nem lesz érvényes és eredményes s népszavazás, ezt a valódi "nemzeti konzultációt" nem söpörheti le az asztalról a kormány - hangsúlyozta Dávid Ferenc.