Az 50-es évekbe repít vissza a vasárnapi boltbezárás?

Míg nálunk most kerül bevezetésre a vasárnapi zárva tartás, Franciaországban lazítottak a szabályozáson. Egy gazdaságélénkítő reformcsomag keretében néhány hete fogadták el azt a módosítást, mely szerint évi 5 helyett 12 vasárnap lehetnek nyitva az ületek, bizonyos kijelölt kereskedelmi (elsősorban turisztikai) zónákban pedig a nyitva tartásnak mostantól vasárnap nincsenek korlátai, hétközben pedig éjfélig van rá lehetőség. Etienne Winisdoerffer MRICS, az RICS France tagja osztotta meg a Portfolio-val franciaországi tapasztalatait.

Az 50-es évekbe repít vissza a vasárnapi boltbezárás?

Portfolio: A franciaországi szabályozás meglehetősen összetett. Bár alapvetően nem engedélyezett a boltok számára a vasárnapi nyitva tartás, számos kivétel létezik. Melyek ezek a kivételek és hogyan nőtt a számuk az elmúlt években?

Etienne Winisdoerffer: Franciaországban a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvény a munkavállalók döntő többségét érinti. A kötelező zárva tartás alól mentesülnek a családi vállalkozások, dohányboltok, virágüzletek, kertészeti áruházak és bútorüzletek, illetve az élelmiszerüzletek is nyitva maradhatnak délután 1-ig. 2009-ben tovább bővült a kivételek köre, a jelentős kereslettel bíró városi területek egymillió feletti lakosságszámmal, valamint a kijelölt turisztikai zónák üzletei is nyitva lehetnek. A bevásárlóközpontokra szigorúbb szabályok vonatkoznak: évi 5 vasárnap lehetnek nyitva (karácsony előtt és leárazások idején). Egy frissen elfogadott törvény értelmében az egyes városok polgármesterei ezt a számot évi 12-re emelhetik.

P.: Hogyan érinti a szabályozás a kiskereskedelemben dolgozókat?

E. W.: A foglalkoztatottsági statisztikák jelzik a vasárnapi vásárlás népszerűségének növekedését: a 90-es években a magánszektorban a munkavállalók 20%-a dolgozott vasárnaponként, ez a szám mára 30%-ra emelkedett. Az Egyesült Királyságban 1994-ben törölték el a kötelező vasárnapi zárva tartást, akkor ez az arány egy év alatt ugrott meg hasonló mértékben. Ma Franciaországban elég elmenni egy vasárnap délelőtt nyitva tartó üzletbe és láthatjuk, hogy a hét utolsó napja népszerű a kiskereskedelemben. Mindennek ellenére a nagy láncok többsége zárva tart vasárnap. Két lakberendezéssel foglalkozó DIY üzlet (Castorama , Leroy Merlin) azonban szembeszállt a szabályozással és nyitva tartanak vasárnaponként, amit az alkalmazottaik is támogattak.

Az interjú teljes terjedelmében a portfolio.hu-n olvasható!