Kordás-Székely a MaSZSZ élén

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) teljes jogutódlással beolvad a Magyar Szakszervezeti Szövetségbe (MASZSZ), erről döntöttek külön-külön, de egybehangzóan mindkét szervezet küldöttei a hétfői kongresszusukon. Ma pedig új vezetőket is választottak.

Kordás-Székely a MaSZSZ élén

Kordás László 1987 és 1998 között karosszérialakatosként dolgozott, majd kollégáival megalakította az Autóbuszgyártók Vasas Szakszervezetét, amelynek elnöke lett. 1994-ben a Vasas Szakszervezet Ifjúsági Bizottsága elnökévé, majd négy év múltán a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség (SZISZ) titkárává, később elnökévé választották meg. 2002 és 2004 között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége alelnöke volt. 2004. október 4-étől a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium államtitkáraként dolgozott. 1999-től kezdődően a 2000-es évek közepéig részt vett a Magyar Szocialista Párton belül működő Baloldali Tömörülés munkájában. Az utóbbi két és fél évben a Közmunkás Szakszervezet főtitkáraként tevékenykedett több baloldali elkötelezettségű emberrel, akikkel több akciót, éhségmenetet szervezett a közmunkások helyzetének javításáért. 2015. február 27-én a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökévé választották meg.

230-2015.02._27._MASZSZ.jpgSzékely Tamás villamosmérnöki alapdiplomáját a Kandó Kálmán Főiskolán szerezte, innen sodorta az élet egészen fiatalon a szakszervezeti mozgalomba. A vegyészszakszervezet korábbi vezetői, Főcze Lajos és Paszternák György ugyanis időben látták: fontos az utánpótlás, így először a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének ifjúsági tagozatát vezette, Főcze Lajos nyugdíjba vonulása után pedig az elnökké avanzsált Paszternák György mellett alelnökként dolgozott. 2009-ben a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) első emberévé választották. 2011-októberétől a Kónya Péter fémjelezte magyar Szolidaritás társelnöke is, amely végül ellenzéki mozgalommá, majd párttá alakult. Ebből a tisztségéből később visszavonult, hogy harcba szálhasson a MASZSZ elnöki tisztségéért. Az akkor 42 éves érdekvédőt a kongresszusi küldöttek - Borsik János visszavonulása után - 2012 decemberében az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöki székébe szavazták.