Vasárnapi boltzár: kösz szépen, jön a 13 órás munkanap

Tegnap voltak nyitva utoljára a boltok vasárnap, mostantól hétfőtől szombatig szinte minden üzlet meghosszabbítja a nyitva tartást. Van olyan dolgozó, akinek emiatt 13 órát kell lehúznia egyhuzamban, és van, akinek éjszaka kell pakolnia. Sokan direkt vasárnapra kérték magukat a pótlék miatt, most nekik ugrik az alkalmankénti körülbelül tízezer forint.

Vasárnapi boltzár: kösz szépen, jön a 13 órás munkanap

A szombatjaikat is tönkreteszi az egész vasárnapi boltzár miatti cécó, és a szabadnapjaik is kaotikusan alakulnak majd. Sok a dühös alkalmazott az országban.

Azt nagyjából előre lehetett látni, hogy ha az üzletek nagy részének zárva kell tartania vasárnap, akkor szombatonként hering módjára állnak majd a vevők sorban a bevásárlóközpontokban, hiperekben. Azt már talán kevésbé gondolták végig, hogy sok üzlet - élelmiszerlánctól kezdve műszaki vagy bútoráruházon át komplett plázákig - hosszabbított hétköznapi és szombati nyitva tartással reagál a március 15-én élesedő vasárnapi kényszerű zárva tartásra, hogy így próbálja tompítani a bevételelmaradást.

Azzal pedig a jelek szerint végképp nem igazán kalkuláltak a döntéshozók, hogy a vasárnapi boltzár miatt a dolgozók nem is igazán az elmaradó vasárnapi pótlékuk miatt keseregnek, hanem azért dühösek, mert látástól vakulásig lesznek kénytelenek dolgozni.

A minap a Mammut üzletközpont egyik dolgozója számolt be arról, hogy a budapesti pláza másfél órával meghosszabbította a nyitva tartását, ezért ő reggel 8-kor indul el otthonról, és este fél 11-kor ér haza. Példája nem elszigetelt, az országban majdnem mindenhol hasonló szitkozódás közepette beszéltek a hvg.hu újságíróinak a bolti alkalmazottak.

Hosszabb nyitva tartás, nagyobb pörgés

A Móricz Zsigmond körtéren működő Lidlben - ahogyan az egész országban - március elsejétől már bevezették a hosszabbított nyitva tartást. A kasszában dolgozó nő arról panaszkodik, hogy már most nyitva kell tartaniuk este 10 óráig, egész este pörgés van, tele van a bolt egészen az új zárásig.

Nem unatkozunk - mondta legyintve, szerinte már most bevált ez a lépés.
A boltban zömmel egyébként is hétköznapokon van nagyobb forgalom, így mostantól majd csak sűrűbb lesz egy-egy délutáni műszak. A mellette dolgozó pénztáros közbeszól: szerencsére közel lakik, nincs családja, úgyhogy majdcsak hozzászokik, hogy egy órával később megy majd csak haza. Egyébként ő azt súgja halkan, hogy szóltak mindenkinek: nem lehet erről beszélni. Egy másik fővárosi Lidlben a pénztáros lány is csak annyit kommentált, hogy "egy órával többet dolgozunk és kész".

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás? Ne röhögtessen

A hosszabbított nyitva tartásra a legtöbb ismert áruház átáll, hogy legalább így próbálják megfogni a kieső időt és forgalmat. Az egyik bevásárlóközpontban lévő Media Markt egyik eladója elárulja, azon kívül, hogy az eddigi 10-20 helyett 9-21 óra közt tartanak nyitva, még semmi biztosat nem tudnak. Se a beosztásról, se az elszámolásról - mivel erről a cég központilag még nem döntött.

Eddig olyan hírek érkeztek, hogy ha 12 óráznunk kell, akkor váltott műszakot kell majd végigtolni, és ilyenkor majd egy óra ebédidőt kapunk. Vagyis 13 órát leszünk itt - magyarázta. Ami a korábbi nyitást és későbbi zárást illeti: a boltban több olyan dolgozó is van, akik egy-másfél óra alatt érnek haza - nekik ez a változás "kész istencsapása".
De az is lehet, hogy mégis inkább délelőttös és délutános munkarendre állnak át, ami azért volna problémás, mert a teljesítményalapú bérezés esetén ez a délelőttieknek anyagi problémákat okozna.

További beszámolók a hvg.hu cikkében!