Nem kérnek a szakorvosok a röghöz kötésből

Elutasítja a szakma a tervezett szakorvosi béremelés lehetséges feltételeit - mondta Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak.

Nem kérnek a szakorvosok a röghöz kötésből

Bélteczki János szerint abban mindenki egyetért, hogy az egészségügy egyik "rákfenéje" a hálapénz, ám jelenleg sajnos "ez tartja életben a rendszert", mivel a magyarországi orvosfizetések mértéke körülbelül a tizede a nyugati béreknek. Viszont egy jelentős emeléssel már elvárható lenne, hogy a paraszolvencia kérdése akár büntetőjogi kategóriába kerüljön.

Amíg ez nem teljesül, és a tervezett béremelést - amelynek a sejthető mértéke nettó 100 ezer forint körül lesz - több lépcsőben, bérkiegészítésként akarják beépíteni a fizetésekbe, addig nem elvárható a hálapénz visszautasítása, de az ellenőrzés sem kivitelezhető - hangsúlyozta.

A röghöz kötéssel kapcsolatban kifejtette: míg a rezidensek esetében elfogadható, hogy itthoni munkavégzéshez kötik az ösztöndíjuk kifizetését, addig a 10-20 éve a szakmában dolgozó orvosoknál nem, hiszen ők már bőven ledolgozták a képzési idejüket. Ha ilyen feltételek mellett történik majd a béremelés, az hatalmas sértettséget válthat ki az orvosokból, így pedig nemhogy csökkenni fog az elvándorlás mértéke, hanem a jelenleginél is magasabb lehet - mondta a MOSZ elnöke.