A villamosenergia-iparban munkaügyi konfliktus van

Az EVDSZ-nek elhatározott szándéka, hogy céljaik teljesüléséig folytatják érdekérvényesítési lépéseiket. Ha szükséges újabb tüntetéseket szerveznek, nemzetközi szintre emelik az érdekérvényesítést és végső esetben iparági sztrájkot hirdetnek.

A villamosenergia-iparban munkaügyi konfliktus van

A Villamosenergia-iparban munkaügyi konfliktus van, melyet a munkavállalói oldal a Villamosenergia-ipari Alágazati Párbeszéd Bizottság (VAPB) 2015. február 19. napján megtartott ülésén bejelentett.

A konfliktus tárgya:

  • A villamosenergia-ipari ágazatban még nem született meg a 2015. évi bérmegállapodás, annak ellenére, hogy a Kormány által javasolt mértékhez igazodva kívánunk a munkáltatói szövetséggel megállapodni. A Villamosenergia-ipari Társaságok Munkaadói Szövetsége (VTMSZ) tárgyalódelegációjának tájékoztatása szerint a megállapodás létrejöttét a köztulajdonban lévő társaságok (MVM csoport) menedzsmentjének e témában kapott felhatalmazása korlátozza.
  • A Villamosenergia-ipari Ágazati Kollektív Szerződésben (VKSZ-ben) foglaltakat, nevezetesen az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket és az egyéb béren kívüli juttatásokat ebben az évben az MVM társaságcsoport számos tagvállalata nem teljesítette, illetve nem teljesíti.

A konfliktus előzménye:

A VAPB-ben 2015. január 12. napján - azt követően, hogy 2014. december 29. napján a felek a versenyszférára vonatkozóan megkötötték a 2015. évi bérmegállapodást - elkezdődtek az ágazati bér- és szociális megállapodásra vonatkozó tárgyalások. A tárgyalások során a felek szinte minden kérdésben meg tudtak állapodni, kivéve a keresetszínvonal emelkedést - amelyre vonatkozó végső munkáltatói javaslat még az országos bérajánlás alsó szintjét sem éri el - és az egy főre jutó jóléti szociális juttatás minimum mértékét.

Az 2015. évi országos bérajánlás - melyet a kormány képviseletében Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter Úr is aláírt - 3-4 %-os keresetnövekedést ajánl a szociális partnereknek. Ennek ellenére a VAPB ülésén mi azzal szembesültünk, hogy a köztulajdonban lévő MVM Társaságcsoport mandátuma miatt a munkáltatói oldal „0”%-os keresetnövekedésre tett ajánlást. Ez a konfliktushelyzet bejelentését követően, végső ajánlatként 1,1 %-os reálkereset növekedésre nőtt, ami a költségvetésben előre jelzett 1,8%-os inflációra tekintettel - az országos bérajánlás is ezt vette figyelembe - 2,9 %-os keresetnövekedésnek felel meg, azaz még mindig nem éri el az országos bérajánlás 3%-os alsó szintjét sem.

Az EVDSZ Szövetségi Vezetősége és a BDSZ képviselői 2015. március 13-án együttes ülésükön értékelték az ágazati bértárgyalás jelenlegi helyzetét. Az együttes ülés egyhangúlag hozott határozatot arról, hogy a 2015. március 10. napján tartott VAPB ülésen, a munkáltatói oldal 1,1%-os reálkereset növekedésre és az egy főre jutó jóléti szociális költségmutatóra vonatkozó ajánlatát elfogadni nem tudja.

A munkavállalói oldal a megállapodás alsó határaként a reálkereset növekedés mértékét 1,7%-ban, illetve az egy főre jutó jóléti szociális költségmutató mértékét 548.200 Ft-ban határozta meg.

A munkavállalói oldal álláspontja szerint ezen mértékek figyelembe veszik a villamosenergia-ipar gazdasági lehetőségeit, a reálkereset növekedés tekintetében ez a mérték az országos bérajánlás középértékét jelenti, míg az egy főre jutó jóléti szociális költségmutató tekintetében a költségvetésben szereplő inflációs értékkel számolva csak reálérték megőrzést jelent, ami összhangban van az országos bérajánlásban foglaltakkal.

Az érdekérvényesítő lépéseink:

A konfliktus megoldása érdekében levélben fordultunk a miniszterelnök úrhoz, a fejlesztési és a nemzetgazdasági miniszter urakhoz, kérve közbenjárásukat a konfliktus megoldásában. Ugyancsak levélben fordultunk még a magyarországi szakszervezeti konföderációkhoz és szakszervezetekhez, kérve szolidaritásukat és támogatásukat céljaink teljesülése érdekében.

Demonstrációt hirdettünk meg 2015. március 20. napjára a József Nádor térre, a Magyar Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé, amely demonstráció céljai a villamosenergia-ipari ágazatban a 2015. évi bér- és szociális megállapodás létrejöttének elősegítése és az MVM csoport VKSZ-t sértő gyakorlatának orvoslása. (Az EVDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkavállalók az ágazati vagy a helyi Kollektív Szerződésben rögzített juttatásaikat - bármilyen okból - ne kapják meg!)

Abban az esetben, ha céljaink 2015. március 18-án 14 óráig teljesülnek, azaz létrejön az ágazati bér- és szociális megállapodás és konkrét ígéretet kapunk az MVM csoport VKSZ-t sértő gyakorlatának megszűntetésére, illetve rendezésére, a demonstrációt nem tartjuk meg. A jelzett időpontot követően a demonstráció megtartásától már nincs lehetőségünk elállni. Természetesen a célok teljesülése a demonstráció kezdetéig a demonstráció tartalmát lényegesen megváltoztatják.

Elhatározott szándékunk, hogy céljaink teljesüléséig folytatjuk érdekérvényesítési lépéseinket. Ha szükséges újabb tüntetéseket szervezünk, nemzetközi szintre emeljük az érdekérvényesítést és végső esetben iparági sztrájkot hirdetünk.
Ugyanakkor bízunk abban, hogy a kialakult konfliktus a 2015. évi bér- és szociális megállapodás fenti tartalommal való megkötése és az MVM társaságcsoport VKSZ-t sértő gyakorlatának megszüntetése révén az iparágban megoldódik!

dr. Szilágyi József, EVDSZ elnök és Rabi Ferenc, BDSZ elnök