New York Times, Daily Mail

A nemzetközi sajtó is felkapta a magyarországi vasárnapi zárva tartás témáját, és a LIGA Szakszervezetek és a VOSZ közös népszavazási kezdeményezését az ügyben. Több nagy külföldi napilap között a New York Times és a Daily Mail is foglalkozik a témával.

New York Times, Daily Mail

Budapest, Magyarország - Magyar szakszervezetek népszavazást szeretnének indítani, hogy megakadályozzák az üzletek vasárnapi zárva tartását elrendelő törvényt.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hétfőn elmondta, hogy a kormány csak látszat egyeztetéseket tartott a döntés meghozatala előtt, amely országszerte szinte minden üzletet érint március 15-étől.

„Az ország legnagyobb munkáltatói szövetségével - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével - úgy döntöttünk, hogy népszavazást kezdeményezünk, hogy az emberek döntsék el, hogy támogatják vagy sem a vasárnapi zárva tartást” - mondta el Gaskó.

Elmondta, hogy a változás kárt okoz a munkavállalóknak, akik javarészt jelenleg is a 105.000 forintos bruttó minimálbért keresik, mivel így elveszítik a vasárnapi pótlékot, miközben a vásárlók elvesztik a vasárnapi vásárlás lehetőségét.

A szakszervezeteknek először a Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyására, majd 200.000 összegyűjtött támogató aláírásra van szükségük, hogy kiírhassák a népszavazást.

A „szabad vasárnap” kezdeményezés - amelyet az Orbán Viktor fémjelezte Fidesz apró szövetségese, a keresztény demokraták javasoltak - nem nyerte el a fogyasztók többségének tetszését.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a szabályozás hasonló a más európai országokban lévőkhöz, és hogy bármilyen negatív hatás a fogyasztásban - amely a gazdasági növekedés egyik kulcseleme - csak átmeneti lesz.

„Úgy gondoljuk, hogy ami működik Németországban, Ausztriában, Norvégiában vagy Hollandiában, az működni fog Magyarországon is”- mondta Kovács.”A cél az, hogy az embereket ne lehessen munkára kényszeríteni vasárnap.”

Az Ipsos által végzett felmérés szerint a válaszadók 68%-a teljesen vagy részben elutasítja a szabályozást, bár a válaszadók 77%-a azt mondta, hogy jellemzően nem vásárol vasárnaponként.

Néhány vásárló kifejezetten dühös volt a tiltás miatt:
„Nem értek egyet a boltok vasárnapi bezáratásával, mert az emberek olyan sokat és sokáig dolgoznak hétköznaponként, hogy nincs máskor idejük vásárolni” - mondta el a budapesti Szentgyörgyi Gabriella.

Associated Press