Mit hozhat a TTIP az európaiaknak? EP-képviselők és szakértők vitáztak

Az EP nemzetközi kereskedelmi szakbizottsága az üzleti szektor, szakszervezetek, illetve fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szervezetek képviselőivel vitatta meg március 18-án, hogy milyen előnyökkel járhat az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) az európaiak számára.

Mit hozhat a TTIP az európaiaknak? EP-képviselők és szakértők vitáztak

Cecilia Malmström kereskedelmi ügyekért felelős európai uniós biztos szerint a kis- és középvállalkozások is jól járhatnak a megállapodással.

Malmström beszélt például alicantei cipészekről, akik jelenleg 35%-os vámot fizetnek az USA-ba irányuló exportjukra, de egy finn repülőgép-alkatrészeket gyártó vállalatot is említett, amely a közbeszerzési korlátozások miatt ütközik akadályokba az amerikai piacon.

„Az USA-ba történő árukivitel európai szinten 4,7 millió embernek ad munkát. Újabb export lehetőségeket szeretnénk teremteni és nagyobb keresletet az ilyen típusú jól fizető munkák iránt" - részletezte Malmström.

A fogyasztók kevesebbet fizetnek majd az árukért, és a vállalkozások is versenyképesebbek lehetnek azzal, hogy csökken az importköltség - tette hozzá a biztos.

Lehetőségek és veszélyek

Az üzleti világ képviselői növekedési lehetőséget várnak a vámok eltörlésétől és az amerikai piac még jobb megnyitásától.

„A munkavállalóknak befektetésekre és kereskedelemre van szükségük. Lesznek nyertesek és vesztesek a foglalkoztatás terén, de reméljük, hogy többen lesznek azok, akik nyernek” - mondta Susanne Lindberg‑Elmgren, svéd szakszervezeti képviselő.

Jos Dings, a Transport and Environment környezetvédelmi szervezet képviseletében arról beszélt, hogy az uniós piacok megnyitása olyan veszéllyel járhat, hogy az amerikaiak megpróbálják majd befolyásolni a szabályalkotást.

Képviselői reakciók

Godelieve Quisthoudt-Rowohl (néppárti, Németország) üdvözölte a szakértők pozitív reakcióját: „úgy tűnik, hogy nagy a TTIP elfogadottsága”.

Maria Arena (szocialista, Belgium) azt javasolta, hogy a tárgyalások befejezése után, még az EP szavazás előtt készüljön hatástanulmány, mivel a jelenlegi tanulmányok feltételezéseken alapulnak.

Emma McClarkin (konzervatív-reformer, Nagy-Britannia): „ambiciózus elvárások vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a megállapodásnak. Mérlegelnünk kell a kockázatokat, de úgy gondolom, hogy az előnyök nagyobb súllyal esnek latba.

Yannick Jadot (zöldpárti, Franciaország) megkérdőjelezte, hogy hány új munkahelyet és mekkora gazdasági növekedést lehet várni a megállapodástól, hiszen a közelmúltban készült tanulmányok szerint akár 600 ezer munkahely is eltűnhet. „Nincs szükség a liberális modellről szóló tündérmesékre olyankor, amikor 27 millió munkanélküli van Európában” - mondta.