Kitart a Lufthansa sztrájk

Alig egy év leforgása alatt immár 12. alkalommal bénítja sztrájk a világ egyik legnagyobb légitársaságát, a német Lufthansát. A pilótákat tömörítő szakszervezet, a Cockpit eredetileg csak egy napos munkabeszüntetést tervezett, de mivel a Lufthansa vezetősége nem egyezett bele követeléseik teljesítésébe, szombat éjfélig meghosszabbította a sztrájkot. Naponta közel 100 ezer utast érint a munkabeszüntetési akció.

Kitart a Lufthansa sztrájk

A pilóták szakszervezete szerdán az európai járatokra hirdetett sztrájkot, csütörtökön a tengerentúli célpontokra nem indultak el a Lufthansa gépei, pénteken szintén az európai járatok következtek, így Magyarországra sem repültek a Lufthansa gépei, szombaton pedig megint csak a hosszú távú célpontok kerülnek sorra.

Ez csupán pénteken 94 ezer utast érintett. A Lufthansa a hét elején közölte, hogy a pilóták eredetileg egy naposra tervezett munkabeszüntetése idején az utasokat más járatokkal, vagy vonattal igyekeznek eljuttatni célpontjukba, de a bérharc kiéleződése során már egyre kevesebb lehetőség nyílik alternatív megoldás biztosítására.

A mind nagyobb anyagi nehézséggel küzdő német légitársaság tervbe vette, hogy a jövőben a pilóták csak 61.életévük betöltése után vonulhatnak nyugdíjba. Eddig 55 év volt a nyugdíjkorhatár, noha lehetőségük nyílt arra is, hogy akár 65 éves korukig repüljenek, ha ezt egészségi állapotuk megengedte.

A Cockpit szakszervezet elutasítja a Lufthansa tervét és ragaszkodik az eredeti 55 évhez. Jól értesült források szerint ebben a kérdésben hajlik a kompromisszumra a Lufthansa vezetősége, áramvonalasítási elképzeléseibe viszont már semmilyen beleszólást nem akar eltűrni, márpedig a Cockpit követeli, hogy olcsó járatok indításával kapcsolatos személyzeti politikát csakis véleményének kikérése után dolgozza ki a légitársaság igazgatósága.

Ezzel a Lufthansa nemzetközi versenyképességét akarja megőrizni. A légitársaság tárgyalási készségét alighanem erősen befolyásolja, hogy a múlt évben hirdetett munkabeszüntetések több, mint 230 millió euró veszteséget jelentettek a Lufthansának.

Vincze András, Németország