Fordulatot ígér Varga Mihály - komoly változások jöhetnek

A NGM-ben az adózás rendjéről szóló törvény teljes átdolgozásán dolgoznak, a cél az, hogy átalakuljon a NAV hozzáállása az adózókhoz - mondta Varga Mihály, az MGYOSZ rendezvényén. Tovább folytatódhat az szja és az áfa mértékének csökkentése.

Fordulatot ígér Varga Mihály - komoly változások jöhetnek

Fordulat jöhet a NAV-nál

Folyik az adózás rendjének átalakítása az NGM-ben - jelentette be Varga Mihály, hozzátette: jelenleg a magyar adórendszer arra épül, hogy mindenki rossz adózó, ezért alkalmaz szigorú szabályokat. El kell jutnia az adórendszernek oda, hogy meg tudja különböztetni a jó és rossz adózót. Azt az adózót, amely a korábbi vizsgálatokban mindig jól szerepelt a NGM vezetője szerint támogatni kell. Meg kell fordítani az irányt, vagyis el kell fogadni, hogy vannak tisztességes adózók - vázolta a terveit a szaktárca vezetője.

Továbbra is napirenden van az szja egyszámjegyűre való csökkentése, a társasági adó két kulcsának összevonása és az áfa csökkentése is. A megkezdett adócsökkentéseket folytatni kell - tette hozzá Varga Mihály.

Jön a szolgáltató adóhivatal

A mai adórendszer kevés mérlegelési lehetőséget ad a NAV-nak a vétlen hibák esetében. Vékony a határ a korrupció és a jogos mérlegelés között, de ez sikerült a svájci adóhivatalnak, akkor idehaza is meg lehet próbálni. A szemléletváltáshoz hozzájárul az is, hogy a szja-bevallás a mai formájában megszűnne, a "bevallásokat" a jövőben a NAV készítené el. Az elkészült nyomtatványt az adózónak csak jóvá kellene hagynia. Az adóhivatalt olyan helyzetbe kell hozni, hogy valódi szolgáltatóvá váljon. Szeretnénk, hogy akár már 2016-ban megszűnjön az szja-bevallás, de minden bizonnyal ez 2017-re már elérhető lesz - mondta Varga Mihály.