Újabb elbocsátások a vasárnapi zárás miatt

A vásárlók, a dolgozók, a kereskedők és az állam is rosszul járt a vasárnapi zárva tartás bevezetésével - mondta az ATV Startban Sütő Zoltán, a Griff Collection tulajdonosa.

Az ismert divatcég vezetője szerint a lépés gazdasági szempontból rendkívül káros, a Fidesz számára pedig politikailag igencsak kockázatos, miután a vasárnapi zárva tartás a kereskedelemben dolgozókkal és családtagjaikkal együtt akár öt-hatszázezer embert is érinthet közvetlenül.

Saját cégével kapcsolatban Sütő Zoltán elmondta, a zárva tartás miatt százból nyolc alkalmazottját kell elküldenie, a nagyjából kétmilliárd forint éves árbevételnek pedig csaknem tíz százalékától elesnek, miután a vasárnapi forgalomkiesést még akkor sem tudják pótolni, ha hétköznapokon tovább tartanak nyitva. Sütő azt is elmondta, a kormány intézkedését konzervatív, vallásos emberként, Fidesz-szimpatizánsként bírálja, és egyébként elismeri az elmúlt öt év gazdasági teljesítményét.

Azt azonban a cégvezető érthetetlennek tartja, hogy az ígéretek ellenére egy, a gazdaságra is jelentős kihatással bíró politikai döntésnél a kormány miért nem konzultált például azokkal a kereskedőkkel, akik ismerik a vásárlók döntési mechanizmusát. Zárva tartás helyett a kormány például arra is kötelezhette volna a kereskedőket, hogy emeljék duplájára a dolgozók hétvégi pótlékát, ehelyett most emberek ezreit kell elküldeni, akik pedig maradnak, jelentős többletjövedelemtől esnek el - magyarázta Sütő, majd hozzátette: nem lehet úgy nemzeti Magyarországot építeni, ha szembe megyünk az emberek akaratával. Amikor az embereket a TSZCS-be, a kolhozba, vagy az úttörő táborba kényszerítették, annak sosem volt jó vége, és valószínűleg ennek sem lesz - fogalmazott.

atv.hu / J. I