Sztrájkolna a PDSZ, de nem tud

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete demonstrációt szervez április végére, mivel nem sikerült megállapodniuk a pedagógusok minimálbérhez igazodó bérezéséről, a segítők juttatásának emeléséről és a túlmunka kérdéséről az illetékes minisztériummal. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: hajlandó egyeztetni a PDSZ-szel, de csak azután, hogy az érdekképviselet befejezte a tárgyalásait a szakminisztériummal.

Sztrájkolna a PDSZ, de nem tud

A PDSZ elnöke elmondta: sztrájkolnának, de a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem ül le velük tárgyalni az elégséges szolgáltatásokról, így jogszerűen nem szüntethetik be a munkát. Mendrey László közölte: ez ügyben most bírósághoz fordultak.

"Sztrájkolni kellene, ha tudnánk, hogy milyen feltételek mellett tudjuk ezt megtenni, hiszen a sztrájktörvény előírja, hogy a közoktatásban a munkabeszüntetés idején minimális szolgáltatást kell biztosítani. Erről a KLIK-kel kellene megegyezni, mi január 11-én küldtünk Hanesz Józsefnek egy levelet; üljünk le, beszéljük meg, egyeztessünk, alakítsunk ki ezt az álláspontot. A füle botját nem mozgatta, nem válaszolt azóta sem. Most nem tudunk jogszerűen sztrájkolni, ezt a KLIK gátolja, megakadályozza. Bíróságra mentünk, ki fogjuk perelni a KLIK-ből ezt az időpontot, nyilván nem segíti a tárgyalások hangulatát és a megegyezőkészséget, hogy bírósághoz fordultunk" - jelezte Mendrey László.

"Jó esetben ez nagyjából másfél hónap, az azt jelenti, ha ebben a tanévben le tudunk ülni tárgyalni, akkor jól jártunk. Ahhoz, hogy ezt a hajlandóságot megtámogassuk, egy demonstrációt hirdettünk április végére, május elejére, ahol a közoktatásért, tehát nem a pedagógusokért, az ő bérükért, hívunk mindenkit: szülőket, diákokat, pedagógusokat, aki valamilyen módon érintett a közoktatásban, ez az ország nagy része."

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke hajlandó egyeztetni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, miután az érdekképviselet befejezte a tárgyalásait a szakminisztériummal. Az InfoRádió Aréna című műsorában Hanesz József azt mondta: mindenkivel kompromisszumra törekednek.

A témában megjelent teljes cikk és a rádió által rögzített hanganyag is letölthető, az Inforádió honlapjáról.