Öt év múlva 3,5-4 millió magyarnak nem lesz háziorvosa

Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár emelné a szakorvosi béreket, de csak akkor, ha lemondanak a hálapénzről és vállalják a röghöz kötést. Bélteczki János, a Magyar Orvsosszövetség elnöke szerint a hazai egészségügy rákfenéje a hálapénz, ám jelenleg ez tartja életben a rendszert, mivel Magyarországon az orvosok fizetése tizede a nyugati béreknek. Origo.hu interjú.

Én aneszteziológus vagyok, vállalkozói formában dolgozom 13 éve, ennek megfelelően nekem nem fizetésem, hanem bevételem van. Ez ma Magyarországon 3-12 ezer forint közötti óradíj. Ózdon dolgozom, ott az alacsonyabb határhoz van nagyon közel.

Ezen felül osztályvezető is.

Igen, de az hogy szakmai vezető vagyok, semmiféle plusz juttatással nem jár.

Ez rendjén van?

Hát, elfogadtuk. Alkalmazott és közalkalmazott kollégáknál is az osztályvezetők bére nevetséges, 30-40-50 ezer forint bruttó összeggel magasabb csak más kollégákénál.

A 2002 és 2010 közötti kormányok egészségügyi átalakításai nagy vihart kavartak. 2010 óta mit említene, ami jó elképzelés és mivel nem ért egyet?

Tudnék olyat mondani, ami nagy vihart kavart. Komoly vita volt a kötelező nyugdíjazás, a túlmunkával kapcsolatos intézkedés, az EU-s direktíva alkalmazása és magyar jogba ültetése terén. De olyan intézkedés, mint annak idején a társadalombiztosítási alapok magánosítása, olyan nem volt.

Volt-e pozitívum?

Annak dacára, hogy tízszeres a bérkülönbség, és a népgazdasági ágazatok közül még mindig az egészségügy kullog az utolsó helyen, volt bérfelzárkóztatási kísérlet. Két részletben elindult, de megállt a folyamat. Ez rossz, mert a szakemberek kiáramlását nem gátolja meg.

Nem megalázó, ha 15-20 éve a szakmában dolgozó orvosokat akarnak röghöz kötni, akik lényegében már ledolgozták a képzési idejüket? Nem fogják azt mondani, hogy akkor kalap kabát, viszont látásra?

De. Mi is azt hittük, hogy ez a bérfelzárkóztatás következő lépése lesz. Úgy éreztük, hogy ez egy mélyen megalázó intézkedés, aztán a múlt héten leültünk Zombor államtitkár úrral beszélgetni és ő elmondta, szó nincs róla, hogy ez az életpályamodell része lenne.

A teljes interjú az origo.hu oldalán olvasható.