A MASZSZ annyira mégsem szereti az együttműködést

A LIGA Szakszervezetek idén ismét baráti jobbot nyújtott a MASZSZ-nak. Hiába. A válasz - hosszas gondolkodás után - elutasító volt. Ezzel sajnos ismét bebizonyosodott, hogy a régi-új szövetség csak a kommunikáció szintjén szeretne egységes szakszervezeti fellépést. Valójában arra sem hajlandó, hogy a május elsejét közös füvön ünnepeljük.

A MASZSZ annyira mégsem szereti az együttműködést

Az egyesült konföderáció új elnöke - Kordás László - bemutatkozó látogatást tett Gaskó Istvánnál pár hete, amikor gesztusértékű ajánlatot kapott arról, hogy a kialakult új helyzetre tekintettel, a kétpólusúvá vált magyarországi szakszervezeti mozgalomban, a két nagy konföderáció ünnepelje közösen május elsejét a Városligetben. A válasz sajnos hetekig késett, majd csütörtökön - alig két héttel az ünnep előtt - megérkezett a szűkszavú testületi döntés: A MASZSZ nem kíván együtt ünnepelni a LIGA Szakszervezetekkel.

Pénteken reggel aztán újabb - példátlan - esettel hívta fel a figyelmet magára az új szövetség: egyik oszlopos tagja, a Vasas Szakszervezeti Szövetség testületi döntéssel kizárta tagjai sorából Kovács Balázst, a Vasas elnökségi tagját (amúgy ugyanabban a székházban, ahol a Rajk per is zajlott egykoron). "Az ok: Kovács Balázs a Vasas érdekeit súlyosan sértő magatartást tanúsított, amikor át akarta vinni az alapszervezet tagjait a LIGA Szakszervezetekhez.

Ez a tett nem mutat mást, mint amitől az egyesülést bejelentő hír nyilvánosságra kerülése óta tartottunk: nem csak az egykor a SZOT-ot alkotó szervezetek álltak újra össze, de a régi reflexeket is tovább vitték. A Vasas Szakszervezeti Szövetség - és így a MASZSZ is - ismét hitet tett a szakszervezeti egypártrendszer mellett, amelynek lebontására 26 évvel ezelőtt a LIGA Szakszervezetek létrejött. Elfogadhatatlan, hogy egy munkavállalót, egy szakszervezeti tisztségviselőt megbüntessenek, diszkrimináljanak azért, mert együttműködést, párbeszédre való hajlandóságot mutat egy másik szakszervezettel vagy szövetséggel.

Külön érdekes, hogy a MASZSZ még mindig úgy gondolkodik, hogy a vezető hozza egyszemélyben a döntést, nem pedig a szakszervezet tagjai döntenek demokratikus módon. Felmerül a kérdés: ha a Vasas úgy gondolja, hogy egy ember "viszi át" a szervezetet, akkor miként viszonyul saját tagjaihoz? Tehetetlen tömegként, akiket vezetni kell, mint a birkákat?

Ugyanezt a mentalitást tükrözi az is, hogy a "központban" nem hagyták, hogy a tagok döntsenek arról, Kovács Balázs vajon az ő érdekeiket képviseli-e, hanem gyorsan, felülről hoztak döntést az amúgy alulról választott tisztségviselő sorsáról.

Ezzel sajnos ismét egyértelművé tette a magát megújulónak beállító szakszervezeti szövetség, hogy árokásásban az élen jár. Miközben folyamatosan azt szeretnék mutatni magukról, hogy az összefogás, a szolidaritás érdekében egyesültek, és hogy minden magyar munkavállalóért szeretnének kiállni, valójában egyértelműen és élesen elzárkóznak az együttműködés legenyhébb formáitól is. Elszomorító, hogy a megújulás jegyében ennyire futotta tőlük.

A LIGA Szakszervezetek a helyzetre tekintettel idén is a XIV. kerületi BVSC pályán tartja meg majálisát, amely minden szakszervezeti tag és családtagja számára nyitva áll május elsején.