VASZ-küldöttgyűlés: Lesz-e valaha a háromból egyetlen egység-szakszervezet?

Gaskó István, a VASZ április 16-17-i küldöttgyűlésén leköszönő elnöke szerint a VASZ azért pikáns, mert három nagy, különböző konföderációhoz tartozó reprezentatív szakszervezet fogott össze, amelyek egyedül is hatékonyak voltak. Így az egymás legyőzésére fordított energiákat az érdekvédelemre lehetett fordítani.

VASZ-küldöttgyűlés: Lesz-e valaha a háromból egyetlen egység-szakszervezet?

Gaskó István, a VASZ leköszönő elnöke szerint a szövetség jó hatással volt a vasutas érdekvédelemre és a szakszervezeti mozgalom irányválasztására is. A konföderációk körében sokszor hivatkozási alapnak számít a VASZ pozitív működési tapasztalata, követelései pedig a konföderációkat is inspirálták. Sőt, egyesek azt rebesgetik, hogy például a BKV-nál is létre kellene hozni egy VASZ-hoz hasonló szakszervezeti tömörülést.

Mint mondta, a VASZ azért pikáns, mert három nagy, különböző konföderációhoz tartozó reprezentatív szakszervezet fogott össze, amelyek egyedül is hatékonyak voltak. Így az egymás legyőzésére fordított energiákat az érdekvédelemre lehetett fordítani. Mint mondta, a VASZ nélkül soha nem sikerült volna megnyerni a MÁV jelenlegi vezetését annak, hogy olyan kiadásokra szánják el magukat, ami rendkívül jótékony hatással van a vasutasokra. Ide sorolta többek között a nyugdíjpénztárat és a kafetériát is, utóbbi esetben a törvény által biztosított lehetőségek közül a kedvezőbb megoldás valósult meg végül.

Gaskó István szerint a KSZ és a bérmegállapodás is azért jöhetett létre, mert a VASZ egyesítette az erejét. Kiemelte, hogy a közeljövőben az ágazati KSZ megkötése a VASZ előtt álló egyik legnagyobb kihívás. A Vasutas Nyugdíjpénztár rendbetételéért már önmagában érdemes volt létrehozni a szövetséget. Végezetül elmondta: büszke arra, hogy a VASZ elnöke lehetett, és élete legnagyobb sikerének nevezte a szövetséget, aminél már csak az lenne nagyobb siker, ha egység-szakszervezetet is létre lehetne hozni.

Papp Zoltán, a VASZ frissen megválasztott elnöke szerint egy ekkora országban ilyen alacsony szakszervezeti szervezettség mellett két országos konföderáció untig elég. Kiemelte, hogy három, egyedül is akcióképes szervezet fogott össze. Nem az egyformák összefogása az igazán tartós, hanem a kicsit különbözőké, mert így mindegyik bele tud adni valamit a közösbe. Mint mondta, nem az a nagy dolog, amikor egy szervezet úgy keresi az összefogást, hogy eladta a székházát, felélte a vagyonát, és már csak a lábtörlő maradt. A VASZ értékének nevezte, hogy olyanok fogtak össze, akik egyedül is akcióképesek, és mégis fel tudják mérni, hogy az összefogásból kijöhet valami plussz. Papp Zoltán szerint a VASZ összességében betöltötte a célját.

Kiss László, a VASZ társelnöke szerint az elmúlt tíz évben a MOSZ sikertelenül próbált olyan megállapodást tető alá hozni, ami rendezi a gázolásban érintett mozdonyvezetők sorsát. Ezt most a VASZ-szal sikerült - legalább részben - elérni. Példaértékűnek nevezte, hogy a KSZ-módosítást a MOSZ nélkül nem írják alá a társszakszervezetek. A korkedvezményes nyugdíj intézményének felszámolása kapcsán reményét fejezte ki, hogy a szövetség együtt fel fog lépni, ahogy tette ezt tavaly évvégén is, a VKF-ben ugyanis még várat magára az erről szóló megállapodás aláírása.