ETUC kereskedelmi és globalizációs munkacsoport: TTIP

A munkacsoport témája a TTIP tárgyalások nyomon követése és a fejlemények megvitatása volt. A bizottság felgyorsította a Transzatlanti kereskedelmi és beruházási (TTIP) tárgyalásokat és szeretnének 2015 harmadik negyedévében bejelentést tenni a tárgyalásokat illetően.

ETUC kereskedelmi és globalizációs munkacsoport: TTIP

Operatív szinten a kereskedelmi igazgatóság irányítja a munkálatokat, és bekerült a téma a bizottság 2015-ös munkatervébe is.

A tárgyalások stratégiája megváltozott és immáron hangsúlyosabban szerepelnek a horizontális stratégiák, és ezek mentén egy öt éves keretbe szeretnék foglalni a tárgyalásokat és az azokhoz kapcsolódó akció tervet.
Elhangzott, hogy a bizottságnak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket, hogy az eddigi kereskedelmi és beruházási irányelvekkel mit értek el eddig, és ezek alapján kell folytatniuk és kialakítani és adott esetben módosítani az eddigi irányelveket. A beruházásokat illetően ez egy relatíve új terület, amelyet a bizottságnak is meg kell tanulni és kellő óvatossággal megközelíteni azokat. A TTIP tárgyalások és azon belül is a beruházások mint terület tagállami megközelítés szempontjából is kiemelt jelentőségű.

A bizottság a tárgyalásokat az utóbbi időszakban nyílttá és transzparensebbé tette tagállami nyomásra, és bár későn, de meglépte az Európa tanács javaslata ellenére. Jelen pillanatban a jogi szövegek megfogalmazása zajlik.
Fontos megemlíteni, hogy a tárgyalásoknak van egy szabályozási aspektusa is, amely a további tárgyalások átláthatósága felé mutat.

Jelen esetben a bizottság tárgyalások kapcsán csak implementálja az Európa tanács által meghatározott mandátumot.
Mindkét félnek(USA-EU), de különösen az EU-nak fel kell mérnie a TTIP rendszer hatásait egy úgynevezett „impact assesment” keretében, ugyanis különböző tanulmányok szerint a TTIP foglalkoztatási hatása az EU gazdaságára erőteljes lesz, de ez a hatás tagállami szinten eltérő lesz, azaz lesznek nyertes és vesztes tagállamok.

A LIGA jelezte, hogy az ETUC-nak meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy ez a hatás differencia a lehető legminimálisabb legyen.