Elfogadhatatlan: kirúgták a sztrájkoló értékszállítót

Azonnali hatállyal felmondott Kuti Zsoltnak, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) JNT alapszervezeti ügyvivőjének a JNT Security Kft. csütörtökön. A LIGA Szakszervezetek szerint ez mind hazai, mind nemzetközi szinten elfogadhatatlan eljárás.

Elfogadhatatlan: kirúgták a sztrájkoló értékszállítót

A munkáltató a szakszervezeti ügyvivő  egy kereskedelmi televíziónak tett nyilatkozatából kiragadott mondatára hivatkozva tette ezt, amely a JNT véleménye szerint közvetlenül és ténylegesen alkalmas volt a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére.

A LIGA Szakszervezetek felszólítja a munkáltatót, hogy azonnali hatállyal állítsa helyre az érintett szakszervezeti ügyvivő munkaviszonyát, és a nemzetközi és hazai munkajogi szabályokat maradéktalanul betartva folytassa a tárgyalásokat a szakszervezettel a munkaügyi konfliktus mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében.

A sztrájk szervezője az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) JNT-nél működő tagszervezete, amely 2014. december 10-én kezdte meg a tárgyalásokat a munkáltatóval (JNT Security Kft-vel) a 2015. évi bérekről. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mert a munkáltató nem tudott érdemi ajánlatot tenni a munkavállalóknak a béreket illetően.

A szakszervezet a kollektív szerződésükben foglaltak alapján a bértárgyalásokat 2015. március 26-án megszakította, és március 27-én megalakította a sztrájkbizottságot.

Ezek után a sztrájktörvény alapján a munkáltató a sztrájkbizottsággal megkezdte a tárgyalásokat, de a mai napig nem sikerült megállapodást kötni, mivel a munkáltató ajánlata a munkavállalók számára elfogadhatatlan volt.

A szakszervezet a sztrájk jogszerűségének megállapítása céljából a munkaügyi bírósághoz fordult, amit a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt. A munkavállalók és a szakszervezet az egyeztetések folyamán ügyelt arra, hogy a törvényes előírásokat betartsa.

A munkavállalók az április 21-én éjfélkor határozatlan időre meghirdetett sztrájkot mindaddig folyatják amíg, a JNT Kft., mint munkáltató elfogadható béremelést nem hajt végre a 2015. évre vonatkozóan.