A vasárnapról is kérdezne a VOSZ és a LIGA

Ha már úgyis közel egymilliárdot költ a kormány egy olyan nemzeti konzultációra, amelynek eredménye borítékolható, valódi haszna viszont erősen megkérdőjelezhető az uniós szabályozás és az egyoldalú kérdésfeltevés miatt, akár olyan ügyben is megkérdezhetnék a választópolgárokat, amire valóban van rálátásuk és gyakorlati tapasztalatuk, szemben a "megélhetési bevándorlással".

A vasárnapról is kérdezne a VOSZ és a LIGA

12+1 kérdés: 960 millióba beleférne

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) szerint ha már 960 millió forintból levelet küld ki a kormány a választópolgároknak a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció során, igazán hozzácsaphatnának egy plusz kérdést a meglévő egy tucatnyihoz.

Azt javasolják: a nyolcmillió példányban kiküldésre kerülő konzultációs íven - 13. pontként - kerüljön feltüntetésre a következő kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?”

Meg lehetne spórolni egy népszavazás árát

Az érdekképviseletek azt írják: a csaknem egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció javasolt kiegészítésével hitelt érdemlően megismerhető a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos lakossági vélemény. A 13. kérdésre adott válaszok egyértelműen tisztázhatják, hogy Magyarország választópolgárai miként viszonyulnak a közeli múlt egyik legvitatottabb központi intézkedéséhez.

Milliós nagyságrendű és egy irányba mutató válasz esetén elkerülhető a hozzávetőlegesen 4-5 milliárd forint költségvonzatú országos népszavazás kiírása és lebonyolítása - írják a szervezetek közleményükben.

Ezt hívják nemzeti konzultációnak

A kérés persze borítékolhatóan süket fülekre talál - na nem mintha a kormány nem szeretné a "milliós nagyságrendű és egy irányba mutató válaszokat", elég csak a kérdések megfogalmazását megnézni.

Hiszen ki ne akarná, ha több támogatást kapnának magyar családok és a születendő gyermekek? Ki ne tartaná fontos kérdésnek a terrorizmus térnyerését, főleg ha a megemlített franciaországi vérengzésre vagy az ISIS lefejezős videóira gondol? Ki ne akarna szigorúbb bevándorlási szabályokat (akár anélkül, hogy a mostaniakat ismerné)? De még olyan "kérdés" is belefér a konzultációba, ami egyáltalán nem is kérdez véleményt, hanem csak közli, milyen sok a megélhetési bevándorló mostanában.

A legfontosabbnak tűnő kérdésekben egyébként az uniós szabályozás miatt nincs is mozgástere a kormánynak, és semmilyen formában nem segítik a válaszadó polgárokat a téma hátterének megismerésében - például abban, hogy elárulják: a hazánkba érkező menekültek (akik egyébként akár háború elől menekülő határontúli magyarok vagy adott esetben polgárháború, népirtás, éhínség elől menekülő családok is lehetnek) ugyanúgy illegális bevándorlóként, papírok nélkül érkezhetnek hozzánk, mint a "megélhetési bevándorló" néven emlegetett, közelebbről nem definiált külföldiek. Annak az esélye pedig, hogy a véleményt formáló nyolcmillió választópolgár tudná, hogy egyébként milyen is a mostani szabályozás, amin szigorítani kellene, finoman szólva is csekély - sajnos ezzel kapcsolatban sem kínál sok támpontot a kormány.

A VOSZ és a LIGA által felvetett 13. kérdés persze témájában nem illene a sorba, az azonban biztos, hogy akár hozzá is csaphatnák a sorhoz, ha a döntéshozásban komolyan számít a választópolgárok véleménye. A felmérések alapján itt is ugyanúgy biztosra vehető lenne, melyik válasz nyerne, mint az első 12 kérdésnél - csak épp nem a kormány álláspontját erősítené.