69: évek óta először ismét nőtt a munkahelyi balesetben elhunytak száma

Április 28-án van a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja. Az elmúlt évek csökkenő tendenciáját megtörve tavaly mind halálos kimenetelű, mind a három napon túl gyógyuló sérülést okozó munkahelyi balesetek száma emelkedett. A 2013-as 53 halálos áldozat helyett 2014-ben 69-en szenvedtek halálos munkahelyi balesetet. A bejelentett balesetek száma száma pedig 17.222-ről 19.661-re emelkedett.

69: évek óta először ismét nőtt a munkahelyi balesetben elhunytak száma

Az emléknapot először 1984-ben a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd 1996-ban emelkedett a nemzetközi napok közé az ENSZ-nél is, mikor a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének kezdeményezésére egy emlékgyertyát gyújtottak azok tiszteletére, akik munkájuk következtében vesztették életüket. 2003 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO ) a Munkavédelem Napjaként tartja számon ezt a napot.

A LIGA Szakszervezetek április 28-án egésznapos munkavédelmi konferenciát szervezett budapesti székházában, továbbá kora reggel a Keleti pályaudvar előtt figyelemfelhívó akciót tartottak, melynek során 69 elhunyt körvonalát rajzolták fel a térkőre. Az akció szlogenje: ne lépj át rajta!

Egyedülálló szolgáltatásként a LIGA Szakszervezetek továbbá együttműködési megállapodást írt alá az INNO RÉGIÓ Alapítvánnyal, amelynek keretében minden magyar munkavállalónak szakértő jogi segítséget nyújtanak munkahelyi baleseteik kapcsán.  


Letölthető dokumentumok:

2014_munkabaleseti_statisztika.pdf