A vasárnapi zárva tartásról szóló újabb népszavazási kérdésekről

A LIGA Szakszervezetek elsőként ellenezte szakmai alapokra fektetve a kötelező kiskereskedelmi vasárnapi zárva tartást, előre jelezve a várható forgalomcsökkenést, adóbevétel kiesést és elbocsátásokat. A forgalom csökkenése már tapasztalható, az elbocsátásokkal egyelőre óvatosak a munkaadók, és egyelőre átszervezéssel és létszámstoppal igyekeznek gazdálkodni.

A vasárnapi zárva tartásról szóló újabb népszavazási kérdésekről

A kereskedelemben jelenleg is tapasztalható túldolgoztatás és alacsony bérek figyelembevételével, valamint a lakosság és a gazdaság jogos igényeinek szem előtt tartásával a LIGA Szakszervezetek azt javasolta, hogy a kormány ne vezesse be a vasárnapi kötelező zárva tartást, hanem szigorítsa a kereskedelemben a vasárnapi nyitva tartás szabályait, növelje költségeit.
Amennyiben a kereskedelmi törvény 50%-ról 200%-ra növelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre növelné a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére sarkallná a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítana az ágazat munkavállalóinak, egyúttal magasabb részt juttatna a vasárnapi extra profitból a munkavállalóknak. Mindezek mellett természetesen biztosítani kell a munkavállalók számára a vasárnapi munkavégzés megtagadásának lehetőségét is, azaz a LIGA Szakszervezetek javaslata szerint a munkavállalónak bizonyos időközönként nyilatkoznia kellene, hogy önként vállalják-e a vasárnapi munkavégzést.

A LIGA Szakszervezetek szakmai javaslataival kezdetektől egyetértettek a munkaadók is, és megállapodásban vállalták a plusz terheket is. Ennek ellenére a kormány szinte minden érdemi konzultációt, és józan szakmai érvet, hatástanulmányt mellőzve vezette be a jelenlegi szabályozást.

A LIGA Szakszervezetek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével közösen ezért kezdeményezett népszavazást a kérdésben, amelyet azonban a megváltozott eljárásjogi szabályok közel lehetetlenné tettek. A LIGA és a VOSZ kérdése így egyelőre egy szinte végeláthatatlan várólistán rostokolnak. A kérdés társadalmi és ágazati fontosságára tekintettel azonban a LIGA Szakszervezetek minden kezdeményezést támogat, amely azzal az eredménnyel zárulhat, hogy a szabályozás kedvezően változik.