A Kossuth téren tüntettek a kéményseprők

Országosan egységesített bérrendszert követelnek a kéményseprők, ezért tüntettek ma a Kossuth téren. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke ismertette a szervezet követeléseit, amelyek között szerepelt egy országosan egységesített és méltó bérrendszer kidolgozása is.

A Kossuth téren tüntettek a kéményseprők

Egyben szeretnék elérni, hogy a kéményseprés szervezetének átalakítása során a dolgozóknak ismerjék el jogilag a korábbi munkáltatónál eltöltött éveket.

A KOSZ elnöke hangsúlyozta: az utóbbi időben többször is atrocitások érték a kéményseprőket munka közben, ezért fontosnak tartják, hogy a kéményseprők visszakapják a közfeladatot ellátó személyi státuszukat.

A szakszervezet - a korábbi szóbeli ígéreteknek megfelelően - elvárja, hogy az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat elfogadása után a végrehajtás részleteinek kidolgozásában mint szakmai partnert a munkavállalói érdekképviseletet is vonja be a Belügyminisztérium, megteremtve a konstruktív együttműködés lehetőségét - mondta el a KOSZ elnöke.

Vámos Csaba hangsúlyozta, nem gondolkodnak sztrájkban, de a bizonytalanság okozta folyamatos elvándorlás miatt az őszi fűtési szezonra, ha a kormány nem lép érdemben a követeléseik teljesítése érdekében, nem lesz kéményseprő szakmunkás aki elvégezze a szükséges feladatokat. Vámos hozzátette, már jelenleg is sok térség van, ahol a szolgáltató nem rendelkezik a törvényben előírt létszámmal.

Kovács István gyöngyösi kéményseprő a Népszavának elmondta, ez bizalmi szakma is. Az idősek kirakják a lakáskulcsot az ismerős kéményseprőnek, hogy be tudjon menni a lakásba. Ez nem működik, ha mindig más jelentkezik a szolgáltatótól. Ráadásul sokan nem törődnek a szénmonoxid mérgezés veszélyével és nem használnak jelzőt, nem ellenőriztetik a készülékeket. Kovács szerint három éves gyakorlati és elméleti képzést kellene bevezetni a szakmai utánpótlás nevelésére.

Péntek Péter Heves megyei kéményseprő megjegyezte, jelenleg alig 2 hónapos a képzés ideje. Szerinte ezt a hivatást nem lehet kényszerkijelöléssel végezni. Elképzelhetetlen, hogy a katasztrófa-elhárítás például egy tűzoltóból faragjon kéményseprőt, főleg ha az illető nem akarja. Péntek elmondta, Egerben az önkormányzat vette át a szolgáltatást egy magánvállalkozótól, s azóta sokat javultak a munkakörülmények és a teljesítmény bérezés helyett a minőséget veszik figyelembe. Úgy vélte, az önkormányzatoknál is jó helye lehetne ennek a közszolgáltatásnak.

A tüntetésen minden megyéből képviseltette magát egy-egy kéményseprő. A kormánynak címzett petíciót, amelyet eljuttattak a Miniszterelnökségnek, a helyszínen átvette egy országgyűlési képviselő.