Összefoglaló a KSH legfrissebb inflációs jelentéséről

A KSH az elmúlt napokban publikálta legfrissebb inflációs gyorsjelentését, amelyben a májusi árindex év/év alapon +0,5% volt, és ezzel az egészéves infláció mértéke +0,3% lehet. Ezzel az értékkel statisztikailag elmondható, hogy nem lesz a 2015-ös év deflációs év Magyarországon.

Összefoglaló a KSH legfrissebb inflációs jelentéséről

Londoni elemzők már a defláció végét és az inflációs évek beköszöntét vetítik előre. Hitelesen nem lehet egy hónap pozitív adataiból messzemenő következtetést levonni, érdemes megvárni a következő két hónap szezonálisan kiigazított számait, és utána levonni a megfelelő következtetéseket. Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a maginfláció ezen időszak alatt pozitív értéket mutatott.

Minek köszönhető az inflációs adat felpörgése? Az élelmiszerek ára 1,2%-kal emelkedett, a szeszes italok, dohányáruk 3,0%-kal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 2,3%-kal kellett többet fizetni. Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,6%) és a ruházkodási cikkek (0,1%) is. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,7%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 8,0%-kal csökkent. A háztartási energia ára átlagosan 2,6%-kal mérséklődött, ezen belül az elektromos energiáé 5,7%-kal, a távfűtésé 3,4%-kal. Látható, hogy a negatív energia ársokk fogja vissza az inflációt.

Mi várható idénre és 2016-ra, a bérből és fizetésből élőkre ez hogyan hat és mire érdemes figyelni?

Mindenképpen érdemes figyelni az MNB-t illetve a jegybanki alapkamat szintjét, amely relatíve jól mutatja azt, hogy hogyan viszonyuljunk a jövőbeni infláció mértékéhez, hiszen a jegybank fő feladata az árstabilitás (0%-2%) megteremtése. Várhatóan a jegybank az alapkamatot a közeljövőben 1,5%-ra fogja lecsökkenteni. A nagy kérdés az, hogy ezzel bejelentik-e a kamatcsökkentési ciklus végét és az, hogy mennyi ideig fogja a jegybank ezen a szinten tartani az alapkamatot, illetve mikor kezd bele a kamatemelési ciklusba.

A bérből és fizetésből élők esetében sajnos rosszabb a helyzet, hiszen az ő vásárlói kosaruk általában élelmiszer túlsúlyos, azaz ők a legnagyobb vesztesei a mostani makrogazdaságilag örömteli inflációs adatoknak. Valószínűleg e-tekintetben még a következő időszakok inflációs adatainak is ők lesznek a vesztesei.

Mi várható 2015-ben és 2016-ban?

2016-ban már 2% feletti inflációs előrejelzések léteznek, de ennek az adatnak a megbízhatósága még igen alacsony, hiszen a 2016-os bérkiáramlásról még nincsenek információink, és bértárgyalások sem voltak. Röviden összefoglalva az energia ársokk kifutásával és egy esetlegesen erősödő bérkiáramlással és ebből következően az import megerősödésével nagy valószínűség szerint beköszönthet a várva várt inflációs időszak annak minden hatásával együtt (bevételi többlet az államháztartásban, felpörgő fogyasztás, gyengülő Forint, csökkenő külker többlet).

Bajor Tamás