Jön a trafikellátó - rengetegen válnak munkanélkülivé

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) sajtóközleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium június 18-i tájékoztatása szerint a központi dohányellátó felállításával 400 új munkahely jön létre, addig ugyanennek az intézménynek a létrehozása 1000-1200 ember munkáját szünteti meg. A dolgozók aggódnak a jövőjük miatt.

Jön a trafikellátó - rengetegen válnak munkanélkülivé

A központi trafikellátó államilag felügyelt, versenysemleges dohányellátást biztosít majd az egész országban, az új rendszerben a trafikosok rugalmasabban, egyenlő feltételek mellett szerezhetik be a számukra ideális mennyiségű és összetételű árukészletet, és könnyebb lesz utánrendelés is. A központi dohányellátó az állami bevétel mellett országosan közel 400 új munkahelyet is teremt - olvasható a NFM közleményében.

Ez az állítás nem ad reális képet és nem fedi a teljes valóságot. Számításaink szerint a jelenlegi rendszer 1000-1200 olyan értékesítési és logisztikai területen dolgozó, és annak támogatásában közreműködő munkavállalót foglalkoztat, akiknek a munkája és családjának megélhetése veszélyben van. Ebből az ellátó mindösszesen kb. 400 embert fog tovább foglalkoztatni, és ezzel egyidejűleg minimum 600 embert fog utcára tenni. Így a mérleg sajnos erősen negatív.” - ismertette a szakszervezet álláspontját Csizmadia Lajos, a DDDSZ szóvivője.

A törvény tavaly decemberi megszavazása óta dohányipari dolgozók százai aggódnak megélhetésükért, hiszen több száz munkahely kerül megszüntetésre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye és Lázár János sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az új trafikellátó országosan közel 400 új munkahelyet fog teremteni. Az azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy a dohányforgalmazók nagykereskedelmi egységeit a törvény értelmében novembertől meg kell szüntetni, és ezzel több száz ember fog az utcára kerülni. Ezt a két számot mérlegre téve a trafikellátó egyértelműen tömeges munkanélküliséget okoz. Többen bizakodnak, hogy állást találnak a létrejövő új szervezetnél, de tekintve hogy az új rendszer sokkal kevesebb munkakörrel fog működni, a munkavállalók többsége novembertől állás nélkül marad.

Hivatalos levélben fordultak a a dohánykiskereskedelem-ellátást elnyerő konzorciumhoz

A trafikellátó üzemeltetési jogát a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Continental-cégcsoporthoz tartozó Tabán Trafik Zrt. által közösen felállított konzorcium kapta meg. A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete hivatalos levelében arra kérte a két nyertes céget, hogy a központi elosztónál létrejövő munkahelyek betöltésekor minden, jelenleg versenytárs vállalatnál foglalkoztatott munkavállaló valós lehetőséget kapjon az állások betöltésére, a központi elosztónál létrejövő munkahelyek betöltésekor a fair play és az egyenlő bánásmód elvei érvényesüljenek, és az új rendszerben mindenki azonos eséllyel indulhasson az álláskeresésben és a munkakörök betöltésében.

Szakszervezetünk jelenleg 520 tagot tömörít, és sokuk számára a központi dohányellátó novemberi indulási dátuma egyet jelent majd a munkanélküliséggel. Főként a területi értékesítésben dolgozók érintettek, illetve az ő munkájukat támogató háttérszemélyzet aggódik.” - fogalmazott Csizmadia Lajos, a szakszervezet szóvivője, majd hozzátette:

Az érintett emberek rendkívül nagy rálátással rendelkeznek az értékesítésre, bármely vállalat foglalkoztatásában is állnak jelenleg. Minden dohánygyár nagy hangsúlyt helyezett ugyanis saját disztribúciós rendszere, illetve az abban dolgozók fejlesztésére, így a sokszor évtizedes tapasztalattal rendelkező munkavállalók biztosan jelentősen hozzá tudnának járulni az új ellátó által felállításra kerülő rendszerhez is, érkezzenek azok bármelyik versenytárs vállalattól."

A DDDSZ hivatalos levélben fordult a két nyertes ajánlattevőhöz, melyben a cégek együttműködését kérte és személyes érdekegyeztetést javasolt. A jelenlegi szituációban a szervezet legfontosabb feladatának tartja, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel segítse tagjai további foglalkoztatásának esélyét, akár a jelenlegi vállalatoknál, vagy az új Kiskereskedelmi Ellátónál.