Az MSZP népszavazási kérdése ért be előbb

Az elmúlt időszakban bevett gyakorlattá vált, hogy a különféle mikropártok a saját kérdéseikkel beelőzték a többieket. Mivel az NVB nem foglalkozhat olyan kérdéssel, amelynek témájában már benyújtottak másik kérdést, és folyamatban van az elbírálása, így egy-egy rosszul megfogalmazott kérdéssel blokkolni lehetett a fontosabb ügyeket hónapokig.

Az MSZP népszavazási kérdése ért be előbb

Korábban a vasárnapi zárvatartás témájában Szepessy Zsolt túl általánosan feltett kérdése három hónapig foglalta mások - így a LIGA Szakszervezetek és a VOSZ - elől a helyet, majd a munkáspárti Thürmer Gyula is beelőzött, az MSZP azonban vitatta a Munkáspárt elnökének elsőségét.

A Kúria tegnap döntött a korábbi kezdeményezésekről, melyet követően lehetőség nyílt a kérdések ismételt benyújtására. Ezúttal az MSZP volt a leggyorsabb, így reálisan nagyjából egy éves átfutással, de lehetőség nyílhat a népszavazásra a szocialisták kérdéséről. Azért tarthat egy évig, amíg valójában kiírnak egy referendumot, mert össze kell még gyűjteni a 200 ezer aláírást, és mindig ki kell várni, amíg egy döntés jogerős lesz.