A PDSZ és barátai nyilatkozata a közoktatás ügyeiről

2015 nyara korántsem ígérkezik nyugodtnak a közoktatás szempontjából. A napvilágra került információk szerint ezen a nyáron (is) komoly, hosszú távú következményekkel járó átalakításra készül az oktatásirányítás.

A PDSZ és barátai nyilatkozata a közoktatás ügyeiről

A kisiskolák - ebben a kormányzati ciklusban tervezett - megszüntetésének terve, a kilenc évfolyamos képzési rendszer bevezetésének elképzelése, a gimnáziumi képzés sorsának alakulása, a nyári szünet megkurtításának ötlete, a szakképzés sorsa (a felsorolás távolról sem fogja át a teljes spektrumot) mind olyan kérdés, mely nem nélkülözheti a szakma és az érdekvédelem összefogását.

Számos szakmai szervezet képviselőit hívtuk egyeztetésre a fenti kérdésekben. Megjelentek a HAT, a Hívatlanul, a Magyar Pedagógiai Társaság, a Szakképzési Kollégium és a PDSZ képviselői, akik egybehangzóan fogalmazták meg állásfoglalásukat.

Egyetértettek abban, hogy

• változtatásokra szükség van, de az oktatás rendszere csak egészben kezelhető és reformálható;

• hosszú távú gondolkodásra, teljes körű szakmai egyeztetésre, nyilvános vitákra, hatástanulmányokra van szükség;

• a kilenc évfolyamos képzés, a kistelepülési iskolák hat évfolyamossá alakítása, képzési központok létrehozása önmagában nem lehet cél, csak az eredmények javításának eszköze, de még ehhez sem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek;

• a szakképzés jelen állapotában időzített bomba, mert a munkaerőpiacon elhelyezkedni képtelen, beszélő szerszámokat képez, holott csak a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, sokoldalúan képzett, alkalmazkodni tudó fiataloknak lehet jövőképe;

• az iskolai szünetek átstrukturálása indokolatlan, hiszen nem a diák-szülő-iskola egészséges együttműködését segíti elő, mindössze a gyermekmegőrzés feladatát hárítaná az iskolákra, államilag támogatott jó gyerekprogramok szervezése helyett, miközben nem számol a klímaváltozással, helyi és egyedi sajátságokkal sem.

A résztvevők számítanak a most megjelenni nem tudó szervezetek együttműködésére. Egyúttal kezdeményezik egy oktatáspolitikai kerekasztal sürgős összehívását, melynél minden érintett szakmai és érdekvédelmi szervezetnek helyet kell kapnia.